“Masumların Katli”, Peter Paul Rubens’in 25 yıl arayla çizdiği iki farklı tablosu; Rubens, tablolarda, Matta İncili'nde yer alan Masumların Katli isimli bölümü betimlemiştir.
Daha önce “Öğretmenler İçin Beden Dili”, “Ayna Ayna Söyle Bana” ve “Maskeleri Düşürmek” adlı kurgu dışı kitapları ile tanınan yazar ve eğitimci Çağlayan Babacan Rubens’in tablosundan esinlenerek ismini verdiği ilk romanı “Masumların Katli” nde masumları katleden bir katil ile mücadele eden ama polis olmayan ana karakterlerin maceralarını anlatıyor.
Romanda, bilgi erişiminin kısıtlı olması, yetki alanı darlığı gibi faktörler kahramanların baş etmesi gereken engelleri artırıyor. Suçluya daha fazla avantaj sağlıyor. Bu yönüyle Babacan’ın polisiyesi klasik polisiyeden ayrılıyor.
Babacan, romanında George Orwell’ın ‘1984’ünden, Cengiz Aytmatov’un ‘Gün Olur Asra Bedel’ romanındaki Mankurtlara, oradan da Türk mitolojisindeki yarı köpek yarı insan İtbarak’lara kadar uzanan çeşitlilikte değinmelerde bulunuyor. Romanın ana kahramanı yalan tespit uzmanı ve öğretmen Emre ile onun başarılı avukat arkadaşı Teksen’in izinde son derece girift örgütlenmelerin, acımasız suç şebekelerinin içine giriyoruz.
490 sayfalık hacimli “Masumların Katli”, okurun ilgisini baştan sona canlı tutmayı başarıyor. Olay örgüsünü heyecanla ve merakla ören yazarın çeşitli alanlardaki bilgi birikimi de romanına yansıyor.
Romanda hem edebi ve felsefi hem de sanata, siyasi tarihe, mitolojiye, psikolojiye dair pek çok referans var. Ayrıca tüm bu referanslar kurguya başarıyla hizmet ediyor ve metni zenginleştiriyor.