Neandertaller konuşabilir muydu? Bazı araştırmalar Neandertaller'in konuşabildiklerini söylüyor. Peki, bu doğru mu? Neandertaller konuşma becerisine sahip miydi? Cevabını Prof. Dr. Caner Kerimoğlu’nun Varyant Yayınları etiketiyle basılan “Neandertaller Konuşur Muydu?” adlı kitabında bulabilirsiniz.
İnsan, teknik adıyla Homo Sapiens, yalnız bir tür. Kuş, balık gibi türler ile karşılaştırıldığında bu yalnızlık iyice belirginleşmekte. Örneğin kuş dediğimizde şahin, kartal, güvercin gibi adlarını bir çırpıda saymakta zorlanacağımız bir tür çeşitliliğini de ifade etmiş oluruz. Ama insan biriciktir. Aslında insanın bu yalnız hâli yenidir. Onlarca türdeşinin arasından bugüne sadece Sapiens ulaşabilse de çok değil, 25-30 bin yıl önceye gitsek bir başka insan türüyle daha karşılaşacaktık: Neandertal. Sapiens’in uzun süre birlikte yaşadığı ve hatta melezleştiği bir “akrabası”.
Prof. Dr. Caner Kerimoğlu’nun yazdığı bu kitapta Neandertaller bir tür olarak modern bilimin son bulguları ışığında değerlendiriliyor ve bir dil geliştirip geliştirmedikleriyle ilgili bilim dünyasındaki güncel tartışmalara yoğunlaşıyor.
Genel olarak dilin kökeni ve evrimiyle ilgilenen okurlar için de bilgilendirici bir niteliğe sahip olan bu çalışma, Türkiye’de Neandertal dilini konu alan ilk kitap olma özelliğini de taşımakta.
Prof. Dr. Kerimoğlu, kitabın hem içerisine serpiştirdiği hem de son kısımda ayrı bir bölüm ayırdığı görseller ile konunun betimsel olarak da daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmuş. Okurlar, kitap içerisinde yer verilen internet kaynaklarından da güvenilir bir bilgi havuzuna ulaşma olanağına sahip olabilecekler.