FIFA'nın düzenlediği Dünya Kupası'ndan sonra en önemli organizasyon tabii ki UEFA'nın düzenlediği Avrupa Futbol Şampiyonası'dır. Dört yılda bir Avrupa ülkeleri arasında bu heyecan yaşanıyor ve bize yeni yıldızlarıyla futbol bayramı ve zevki yaşatıyor.

2024 Avrupa Futbol Turnuvasını gruplar halinde kısaca değerlendirmek istersem:

A Grubu'nda tabii ki bir turnuva takımı olan ve bu kupada da 6 kez final oynayan ve 3 defa şampiyonluğa ulaşan, bu kupanın, bu turnuvanın yine en büyük favorisi tabii ki Almanya'dır. Şu anda dünyanın en iyi kalecisi Manuel Neuer'e sahip Almanya, kuşkusuz Tony Cross, Thomas Müller ve kaptan İlkay Gündoğan gibi yıldızlarıyla iyi başladığı bu turnuvada yine finale kadar gidecek gibi görünüyor. Bu grupta diğer favorim İsviçre; son dönemlerde ciddi bir futbol disiplini ile ilerleyiş gösteriyor. Türk kökenli teknik direktörü Murat Yakın'ın tecrübesiyle ve etkin kadrosuyla başarılı olacaktır. Bu grupta maalesef İskoçya ve Macaristan'ın şansı çok az.

B Grubu'nda ise favori ve bu şampiyonanın da favorisi her zaman kaliteli futboluyla var olan ve bu kupayı 3 defa kazanan İspanya var. İspanya, oynadığı futbol ile herkese şimdiden gözdağı veriyor zaten! Bir diğer favori grupta İtalya ile eski gücünden uzaklaşmış Hırvatistan arasında geçecek gibi görünüyor. Modric'li Hırvatistan maalesef eski fırtınalı günlerinden çok uzak görünüyor. İtalya, 2000 yılında şampiyon olsa da Fransa ile oynanan maçta Zidane'ye yaptığı çirkin hareketi ve Zidane'nin gördüğü haksız kırmızı kart ile hafızalarda kaldı ve kupayı haksız kazandığı hep konuşuldu. Bu turnuvada bunun cezasını çekecek gibi sanki! Çünkü oynadığı futbol hiç umut vermiyor. Dino Zoof, Buffon gibi efsane kalecilerinden sonra hiç de güven vermeyen bir kaleci koruyor kalelerini, bu grupta diğer ülke Arnavutluk'un ise hiç şansı yok maalesef.

C Grubu'nda tabii hep iyi başlayan, iyi futbol oynayan ama istediği sonuçlara bir türlü ulaşamayan son finalist ve bir futbol ülkesi olan İngiltere hep favori tabii. Danimarka ve Slovenya ise ikincilik için yarışacaklar. Maalesef Sırbistan iyi bir teknik direktör Dragan Stojkovic'e sahip olsa da hiç şansı yok gibi bu grupta.

D Grubu'nda favorim futbolun renkli ülkesi ve portakal renkli giysileriyle bilinen taraftarları ile her ne kadar Gullit'li, Rijkaard'lı, Van Basten'li efsane zamanlarından uzak kalsa da Hollanda yine de tecrübeli hocaları Ronald Koeman eşliğinde yarı finali ve belki de finale kadar gidecekler diye düşünüyorum. Bu grupta tabii Fransa haksız bir şekilde 2020'de elense de bu turnuvada finale kadar yine gidebilecek güce ve tecrübeye sahipler. Mbappé, Griezmann gibi çok iyi ayaklara sahip Fransa hep favoridir. Maalesef bu grupta Avusturya ve Polonya'nın işi çok zor. Avusturya, her ne kadar futbolda ciddi ilerleme kaydetse de içinde bulunduğu grupta Hollanda ve Fransa'nın varlığı büyük bir şanssızlık oldu.

E Grubu'nda Hagi'li Popescu'lu efsane kadrodan uzak kalsa da Romanya yine futbolda iyi olduğunu gruptan çıkarak gösterecektir. Sürprizler takımı Romanya çeyrek finali görecek gibi tabii bu grupta Belçika ve Slovakya da ikincilik için mücadele edeceği görülüyor. Yalnız bu gruptan üçüncü de bir üst tura çıkabilir. Bütün gruplardan en iyi dört üçüncü takımın bir üst tura çıkacağını unutmayalım. Bu grupta maalesef Ukrayna'nın gerek yaşadığı savaş ortamı stresi ve gerek yetersiz kadrosu çıkmaya yetmeyecek gibi görünüyor.

Gelelim milli takımımızın da bulunduğu F Grubu'na:
İlk maça çok iyi başlasak da Portekiz'den yediğimiz üç gollü ikinci maç maalesef gelecek için umut vermedi! Teknik direktör Montella'nın etrafındakilerinin etkisinde kalması ve saçma sapan kadro değişimleri son Portekiz maçında hayal kırıklığı yaşattı. Çok iyi bir görüntü sergilediği ilk maçın kadrosunu anlamsız bir şekilde bozarak tamamen gereksiz yeni bir kadroyla çıkması bize Portekiz hüsranı yaşattı maalesef. Hala şansı devam ediyor milli takımımızın, tabii Montella ve ekibi eski gücünden uzak Çekya karşısında yine saçma sürprizler ile karşımıza çıkmazlarsa! Çekya'yı rahat yenecek bir güce sahip milli takım. Yenersek zaten gruptan rahat bir şekilde çıkıyoruz, berabere bile kalsak çıkma ihtimalimiz yine yüksek. Bu grupta zayıf halka Gürcistan. Çekya ise eski Nedved'li, Jan Koller'li günlerinden çok uzak.

A milli futbol takımımız inşallah bu yaz bize bayram yaşatır ve müthiş maçlar izlememize sebep olur.
Teknik ekibe ve futbolcularımıza başarılar diliyorum.

İyi izlemeler, İyi tatiller.