On yıllar süren tarafsızlık, topyekûn işgalle kökünden değişen dengeler, Türkiye'nin oynadığı kilit rol ve nihayet Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği. Dünyanın en büyük askeri ittifakı NATO, bugün 31'inci üyesini bünyesine katıyor. İskandinav ülkesi Finlandiya'nın komşusu İsveç'le birlikte başladığı NATO yolculuğu, yaklaşık bir yıl sonra, bugün tamamlanıyor.

İttifak üyesi ülkelerin dışişleri bakanları bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geliyor. Finlandiya'nın ittifaka resmen katılacağı törende, ayrıca İskandinav ülkesinin bayrağı karargahta dalgalanacak.

Dünyanın izlediği törende, Finlandiya'ya yeşil ışık yakan Türkiye resmi onay belgesini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a teslim edecek. Bunun nedeni, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın NATO'nun Kurucu Antlaşmasına göre ittifakla ilgili belgelerin kayıt altına alınmasından sorumlu merci olması. Bu adımın ardından Finlandiya Dışişleri Bakanının da Fin meclisinin onay belgesini Blinken'a teslim etmesiyle, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Finlandiya'yı 31'inci üye ilan edecek. Toplantıda Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de bir konuşma yapacak.

NATO ADETA KÜLLERİNDEN DOĞDU

Birkaç yıl önce Fransa lideri Emmanuel Macron tarafından 'beyin ölümü' gerçekleştiği teşhisi konulan NATO, Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle küllerinden yeniden doğdu. İttifak doğu kanadına tarihte eşi benzeri görülmemiş bir askeri yığınak yaparken, İskandinav ülkelerinin üyelik başvurusu tarihi bir kırılmayı beraberinde getirdi.

Putin'in NATO'yu bölme hayalini havaya uçuran ilk adım, Haziran 2022'deki NATO zirvesinde atıldı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında bir anlaşma imzalandı, İskandinav ülkeleri Ankara'nın taleplerini yerine getireceğini duyurdu.

TÜRKİYE ONAY VERİP KAPIYI AÇTI

İsveç'te gerçekleşen bir dizi skandalın ardından Türkiye Finlandiya'nın tek başına NATO'ya dahil olabileceğini dile getirdi. Birkaç aylık sürecin ardından Ankara Helsinki yönetiminin beklediği onayı verdi ve yeni bir üyeye NATO'nun kapıları açıldı.

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Ankara'ya Türkçe teşekkür etti: "Teşekkürler! Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünü onaylama kararından dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne minnettarız."

SINIRLAR İKİ KATINA ÇIKTI

Son olarak 2017 yılında Karadağ'ı bünyesine katan, 2009'da ise Hırvatistan ve Arnavutluk'un dahil olduğu NATO'nun bir önceki büyük genişlemesi, 2004 yılındaydı. 2004'te NATO'nun doğu kanadı şekillendi, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya ittifaka katıldı.

Rusya lideri Vladimir Putin'in yıllar sonra itiraf ettiği gibi, 2004'teki genişleme Moskova'nın tüylerini diken diken etti ve yıllar sonra Ukrayna'nın işgaline karar verildi.

Finlandiya'nın NATO'ya katılması, Rusya'nın bir ittifak üyesiyle en uzun sınırlara sahip olması anlamına geliyor: Tam 1340 kilometre. Söz konusu mesafe, ayrıca Rusya'nın NATO sınırını iki katına çıkarıyor.

KREMLİN: GÜVENLİĞİMİZE BİR SALDIRIDIR

Finlandiya ve İsveç'in tarafsızlıklarına son verip NATO'ya başvuru yapmasıyla, beklendiği gibi ateş püsküren Moskova arka arkaya tehditler savurdu. Son olarak bugün Kremlin sahneye çıktı, "Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği güvenliğimize bir saldırıdır" açıklamasını yaptı.

Uluslararası haber ajansı AFP'nin 'son dakika' koduyla geçtiği açıklamada, üyeliğin Rusya'nın ulusal çıkarlarına karşı bir saldırı olduğu da savunuldu ve karşı önlemler alınacağı uyarısı yapıldı.

Kremlin'e göre, NATO'nun bir kez daha genişlemesi durumun daha da şiddetlendiğini gösteren en son yansıma. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Bu bizi karşı önlemler almaya zorluyor, taktik ve stratejik açıdan" dedi.

Moskova, geride kalan yaklaşık bir yılda birçok kez Finlandiya sınırına nükleer silahlar konuşlandırmayı dillendirdi. Peskov'un açıklaması, söz konusu tehdidi yineliyor.

Rus lider Putin, Haziran 2022'de "Eskiden Finlandiya ve İsveç'le her şey iyiydi. Şimdi aramızda kesinlikle gerginlik olacaktır" dedi.

Rusya ayrıca Avrupa'daki tek müttefiki Belarus'a nükleer silahlar yerleştireceğini geçen hafta dünyaya duyurdu.