Sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan ve geçen senenin 2000’lerden esinlenen renkli, hareketli ve abartılı tüm trendlerini unutturan Old Money stilini sizler için yakından inceledik.
Old Money Nedir?
Sofistike görüntüsü, zarafeti ve sadeliğiyle dikkat çeken Old Money estetiği; ilhamını aslında servetlerini ailelerinden miras alan, zenginliklerini birden fazla nesil boyunca koruyabilmiş, doğuştan zengin bir kesimden alıyor. Bu hayat tarzından ortaya çıkan stil anlayışı ise lüks bir yaşamın getirdiği polo maçları, golf, tekne ve kayak tatilleri gibi aktivitelere dayanıyor. Gösterişe asla ihtiyaç duyulmayan, abartıdan kaçınan ve sadeliği benimsemiş bu estetikte klasik ve minimal bir imaj çizilerek zamansız bir gardırop oluşturuluyor.
Zamansız stiliyle hala birçok kişinin stil ikonu olarak gördüğü Prenses Diana, ABD’nin en ünlü First Lady’si Jacqueline Kennedy Onassis, zarafetleriyle bir dönemi kendine hayran bırakmış Audrey Hepburn ve Grace Kelly, kısa sürede 90’ların moda ikonları arasına adını yazdırmayı başaran Carolyn Bessette Kennedy ve Gossip Girl dizisinin ikonik karakteri Blair Waldorf, ‘Old Money stili’ dediğimizde akıllara gelen ilk isimler olsa da, son zamanlarda akımın öncülüğünü dönemin yeni it-girl’ü olarak adlandırılan ünlü şarkıcı Lionel Richie’nin kızı Sofia Richie üstleniyor.
Dillerden düşmeyen düğünüyle sosyal medyada oldukça dikkat çeken Sophia Richie, hem düğün için seçtiği parçalar hem de balayı stiliyle old money kavramını yeniden moda dergilerine sokmayı başardı. Sade, zarif ve zamansız tercihleriyle her dönemin stil ilhamı olarak sayılabilecek bu isimler ise old money estetiğinin gelip geçici bir trend olmaktan ziyade, bir yaşam tarzıyla birlikte ortaya çıkan kalıcı bir moda anlayışı olduğunu gösteriyor.
Old Money ve Sessiz Lüks
Old Money trendiyle birlikte hayatımıza giren bir diğer kavram ise ‘sessiz lüks.’ Gösterişli ve büyük logoların, monogramların, daha renkli ve maksimalist bir moda anlayışının aksine gösterişsiz ve minimal parçalar, kaliteli kumaşlar ve işçiliğin öne çıktığı daha temiz tasarımlar ön plana çıkıyor.
Gucci, Louis Vuitton gibi markaların alışkın olduğumuz abartılı logolardan oluşan tasarımları ‘New Money’ olarak adlandırılan ve sonradan zengin olup bu zenginliği göstermekten çekinmeyen, fazlasıyla abartılı ve gösterişli bir moda anlayışına hizmet ederken; Ralph Lauren, Hermès, Brunello Cucinelli, The Row, Bottega Veneta, Chanel ve Dior gibi markalar daha zamansız, zarif ve sofistike ‘sessiz lüks’ tasarımlarıyla Old Money markalarının başında geliyorlar. Kimileri için sessiz lüks modası sıkıcı ve demodeyken, kimileriyse New Money yaşam stiliyle bağdaşan maksimalist tasarımları ‘sonradan görme’ ve aşırı buluyor.