Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) aracılığında başlatılan Tahıl Koridoru anlaşmasına ilişkin endişeler sürüyor. 18 Temmuz’da sona erecek olan anlaşmanın uzatılmamasından endişelenen yetkililer, durumun gıda fiyatlarını artırarak insanların açlıkla karşı karşıya kalacağını bildirdi.

'ÇOK SERT ŞEKİLDE VURUR'

Dünya Gıda Programı (WFP) Kıdemli Acil Durum Sorumlusu Dominique Ferretti, Cenevre'deki bir brifingde, "Karadeniz girişiminin yenilenmemesi, Doğu Afrika'yı kesinlikle çok, çok sert bir şekilde vurur. Ukrayna buğdayına bağımlı olan birkaç ülke var ve onsuz gıda fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğini görebiliriz" diyerek WFP'nin mümkün olduğu kadar çok gıdayı önceden almaya çalıştığını, ancak anlaşma iptal edilirse tedarikçi değiştirmeye zorlanacağını ekledi.

Gıda ve Tarım Örgütü'nden Brenda Lazarus, Somali, Sudan Cibuti ve Eritre'deki insanların buğdaya odaklandığını ve herhangi bir değişikliğin "çok yavaş" olacağını belirtti.

HASTANE BAŞVURULARI REKOR KIRIYOR’

BM verileri, Karadeniz anlaşması başladığından beri Kenya ve Etiyopya'ya yaklaşık 700 bin ton sevk edildiğini gösteriyor. Bölge, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgalinden beri buğday fiyatlarındaki artıştan etkilendi, ancak fiyatlar işgalin başlangıcından bu yana geriledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden bir yetkili, yaklaşık 10,4 milyon çocuğun akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldığını ve son üç yılda Somali, Güney Sudan ve Kenya'nın bazı bölgelerinde hastanelere başvurunun rekor kırdığını bildirdi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER