Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) yayınladığı bir raporda, 2023 başından itibarıyla Rusya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail'in toplam 12 bin 512 savaş başlığına sahip olduğu ve 9 bin 576'sının potansiyel kullanım için askeri stoklarda depolandığı belirtilerek önceki yıla göre nükleer cephaneliklerde 86 tane artış olduğu kaydedildi. 

RUSYA VE ABD’DE ARTIŞ

Rapor ayrıca, ocak ayı itibariyle, aralarında dünyanın nükleer silahlarının neredeyse yüzde 90'ına sahip olan Rusya ve ABD'nin sırasıyla bin 674 ve bin 770 konuşlandırılmış savaş başlığına sahip olduğunu iddia etti. SIPRI'ye göre geçen yıl Rusya'da yaklaşık bin 588 savaş başlığı bulunurken, ABD'de bin 744 savaş başlığı bulunuyordu.

Kuruluş, Ukrayna işgalinin patlak vermesinin ardından "her iki ülkede de nükleer güçlere ilişkin şeffaflığın azalmasına rağmen, ilgili nükleer cephaneliklerinin boyutlarının 2022'de nispeten sabit kaldığını" kaydetti.

SIPRI'nin tahminine göre, yıl boyunca Çin'in nükleer cephaneliği 350'den 410'a çıktı ve on yılın sonunda Pekin'in "potansiyel olarak en az ABD veya Rusya kadar kıtalararası balistik füzeye sahip olabileceğini" ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER