Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Osmangazi Köprüsü’nün yapımının 1 milyar 480 milyon dolara mal olduğunu açıklamıştı. Yap - İşlet- Devret usulüyle yapılan köprüyü inşaatını da yapan Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay konsorsiyumunun kurduğu Otoyol Yatırım A.Ş. 2036’ya kadar işletecek.
384 kilometre otoyol, 42 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 kilometre uzunluğundaki İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli kesimini oluşturan Osmangazi Köprüsü, İzmit Körfezi’ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edildi.
1.5 MİLYAR DOLARA MAL OLDU, 15 MİLYAR DOLAR ÖDENECEK!
11 yıl daha şirket işletmesinde kalacak köprüden geçenlerin ve Hazine’nin garanti ödemelerinin toplamı, şirketin yatırım maliyetini fazlasıyla aşmış durumda. Vatandaşın cebinden çıkacak rakamın 2036 yılına kadar 15 milyar doları aşacağını belirtiyor.
DEVLET HAZİNESİNDEN YANDAŞA ÖDENİYOR
Osmangazi Köprüsü için sözleşme imzalandığında Otoyol A.Ş.’ye garanti edilen araç başına geçiş ücreti 35 dolar artı KDV idi. Ancak bu tutara her yıl ABD’deki enflasyon oranı kadar bir çarpan ekleniyor. 2025 yılında Hazine’nin şirkete garanti ettiği araç başına geçiş ücreti KDV dahil 55 dolar. Bu tutardan sürücülerin ödediği 795 liralık köprü geçişi ücretleri çıkarıldığında, geriye kalan ücreti Hazine ödüyor.
Sözleşmeler nedeniyle garanti edilen araç geçiş sayısının tutturulamadığı durumda araç geçiş ücretinin yüzde 100’ü, tutturulduğu durumda dahi yüzde 72’si Hazine tarafından şirkete ödeniyor.