Fakat gerçek bir Birkin’e sahip olmak hiç de kolay değil…

Hermès Birkin; bazılarına göre mükemmelliğin tarifi, yıllar süren bekleme listelerine girmenin göze alındığı bir arzu nesnesi ve sahip olmak uğruna on binlerce doların hiç düşünmeden gözden çıkarıldığı bir moda ikonu. Bazıları içinse uçuk fiyatlar nedeniyle kavuşmanın neredeyse imkansız olduğu bir takıntılılık.

BİRKİN'NİN KEŞİFİ

Her kadının sahip olmak istediği Hermès Birkin çanta, ismini ise tıpkı kendisi gibi dayanılmaz cazibesiyle dikkat çeken, dönemin özgür ruhlu İngiliz oyuncusu ve şarkıcısı Jane Birkin’den almış. Yıl 1981. Serge Gainsbourg ile yaşadığı dillere destan aşkla 70’li yıllara damgasını vurmuş güzeller güzeli Jane Birkin, Londra’dan Paris’e yaptığı yolculuklardan birinde uçakta Hermès’in üst düzey yöneticilerinden Jean-Louis Dumas ile karşılaşır. Birkin’in haftasonu seyahati için hasır bir çantaya sığdırdığı eşyalarının yere dökülmesi üzerine yardıma koşan Jean-Louis Dumas ile yolculukta başlayan muhabbet, güzel oyuncunun ‘’“Neden Hermès Kelly’den daha büyük, fakat Serge’nin (Gainsbourg) bavulundan daha küçük bir çanta yapmıyorsunuz?” sorusu üzerine, Birkin çantanın ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. Jane Birkin’in o uçak yolculuğu sırasında önündeki kese kağıdına yaptığı eskizlerle ortaya çıkan çanta, ilham kaynağı Birkin’in adını alır ve çok geçmeden bir statü sembolü haline gelir.

himlayan birkin: Here's why a Hermès Birkin bag has been making headlines -  The Economic Times

Varlığını borçlu olduğu bu sevimli kazanın ardından, 1984 yılında üretilen ilk siyah deri Birkin çanta, ilk bakışta fark edilen kaliteli işçiliğiyle, modern kadının yaşam tarzının bir parçası olmaya hazırdır artık. Üstelik Birkin, Prenses Grace Kelly’nin hamileliğini gizlemek için kullanmasından sonra Hermès Kelly adını alan diğer ikonik çanta modelinden bir hayli farklıdır. Kelly’nin ağırbaşlı, mükemmelliyetçi ve hanım hanımcık tasarımına karşın Birkin, prenses çantasının çılgın, özgür ruhlu, çok daha genç ve eğlenceli kız kardeşi gibidir. Bununla birlikte bu durum Birkin çantaların uygun fiyatlı ve kolay ulaşılabilir olduğunu aklınıza getirmesin. Tabii ki hayır… Başlangıcından beri son derece sınırlı sayıda (yılda sadece 2500 adet) üretilen Birkin çantaların her biri, neredeyse 50 saate yakın son derece detaylı ve titiz bir işçiliğin ürünü. Tamamına yakını elde üretilen çantaları son haline getiren ustalar, tam iki senelik bir eğitimden geçtikten sonra çantayı yapabilme onuruna erişiyor. Tek bir zanaatkarın elinden çıkma her bir Birkin’in üzerinde de bu sanat eserini ortaya çıkaran ustanın imzası bulunuyor.

neşeli vokal saldırmak hermes çanta kelly modeli - dakupa.org

Bugün Birkin çantaların çok sayıda rengi ve modeli var. Koleksiyonerlere göre başlangıç modeli olarak kabul edilen ‘Birkin Gold’, sarıya çalan karamel rengi ve kontrast oluşturan beyaz dikişleriyle dikkat çekiyor. Fiyat aralığı 8-150 bin dolar arasında değişen Birkin çantalara ödenecek paralarda önemli etken ise kullanılan malzeme. Dana, devekuşu, keçi, kertenkele ve timsah derisi kullanılarak yapılan Birkinler aynı zamanda kişiye özel olarak da tasarlanabiliyor. Öyle ki her yerinden pırlantılar fışkıran bir tasarım için sipariş verebiliyorsunuz, ancak bunun için tabii ki en az yüz bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor. Bugüne kadar satılan en pahalı Hermès Birkin ise 18 ayar beyaz altınla süslü, kırmızı timsah derisinden yapılma bir model ve Dallas’ta düzenlenen müzayedede tam olarak 203 bin 150 dolara alıcı buldu.

Should Women Avoid Carrying Birkins to Work?

Hermès’in deriye olan tutkusu tepki çekmiyor değil. Hatta geçtiğimiz temmuz ayında hayvan hakları örgütü PETA’nın Teksas’tan Zimbabve’ye kadar uzanan timsah çiftliklerini ve timsah kıyımlarını açığa çıkardığı görüntüler üzerine Jane Birkin, adını verdiği Hermès modeliyle artık ilişkilendirilmek istemediğini açıklamıştı. Hermès ise bu suçlamaya Teksas fabrikalarındaki timsah derilerinin, Birkin çantalarında kullanılmadığını ve Amerika’da doğal yaşamı koruma örgütü Fish and Wildlife tarafından belirlenen standart kurallara uyduklarını söyleyerek cevap verdi. İkonik çantanın isminde şu ana kadar bir değişiklik olmadığına göre demek ki bu açıklama Jane Birkin için yeterli olmuş. Kaldı ki Birkin ismi karşılığında Hermès’den her yıl aldığı 30 bin paundun tümünü kendisi için değil, yardım kuruluşlarına bağışta bulunmak için kullanıyor.

Hermes Birkin Çanta Modelleri, Özellikleri ve Hikayesi - Mortilki

Birkinler, sınırlı ulaşılabilirlikleri ve uçuk fiyatları nedeniyle aynı zamanda birçok kişi tarafından yatırım aracı olarak da kullanılıyor. Öyle ki Hermès Birkin çantaların son yıllarda sahip oldukları değer artışıyla altını geride bıraktıkları söyleniyor. Bu nedenle belki de paranızı bir Birkin’e yatırmak hiç de mantıksız olmayabilir.

The rich are buying $7,000 plus Hermes handbags so fast that the French  luxury giant is now opening three new factories to cope with demand -  Luxurylaunches