Dünya

'Fare madenciler' enkazı kazdı: 41 işçinin tahliyesi başlıyor

Hindistan'da 12 Kasım'da meydana gelen tünel çökmesinin ardından mahsur kalan işçileri kurtarma çabaları kapsamında, enkaza 90 santimetre genişliğinde bir boru yerleştirildi. Kurtarma operasyonu, işçilerin tekerlekli sedye kullanılarak enkazdan çıkarılmasını sağlamayı hedefliyor.

Abone Ol

Hindistan’ın Uttarakhand eyaletindeki bir yol yapım çalışması sırasında kısmen çöken tünelde 12 Kasım’dan bu yana mahsur olan 41 işçinin kurtarılması için başlatılan arama-kurtarma çalışmalarında sona gelindi.

Duvar'ın Reuters haber ajansından aktardığına göre, sondaj makinelerinin zarar görmesinin ardından dün bölgeye getirilen 12 ‘fare madenci’ enkazı delerek çökmenin yaşandığı alana ulaştı. Yetkililer, 90 santimetre genişliğindeki borunun içinden tekerlekli sedyelerle 41 işçiyi tahliye etme çalışmalarının kısa süre içinde başlayacağı bilgisini paylaştı.

‘KISA SÜRE İÇİNDE ÇIKMIŞ OLACAKLAR’

Uttarakhand Başbakanı Singh Dhami, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden açıklama yaparak, “İşçileri dışarı çıkarmak için boru yerleştirme işi tamamlandı. Kısa süre içinde tüm işçi kardeşlerimiz dışarı çıkarılmış olacak” dedi. İşçilerin yakınları ve köylüler de tünelin olduğu alanın dışında toplandı. İşçi Manjeet Chaudhary’nin babası, basına yaptığı açıklamada, “O çıktığında kalbim yeniden hayata dönecek” diye konuştu.

Hindistanlı yetkililer, dün yaptıkları açıklamada, ülkenin iç bölgelerinden getirilen 'fare madencilerden' oluşan ekibin toprağı kazarak mahsur işçilere ulaşmaya çalışacağını bildirmişti. Yetkililer bu kişileri 'vasıflı işçiler' olarak nitelendirirken, 'fare madenciliği' çoğunlukla madenlerdeki dar geçitlerde kalan kömürü çıkarmak için Hindistan'da başvurulan tehlikeli ve tartışmalı bir yöntem olarak öne çıkıyor.

NE OLMUŞTU?

Hindistan'da 12 Kasım'da yol çalışması sırasında inşaatı devam eden tünelin bir kısmı çökmüştü. Yetkililer, enkazda en az 40 işçinin mahsur kaldığını, boru aracılığıyla işçilere oksijen ve yiyecek tedarik edildiğini ifade etmişti. Enkaz altındaki işçilerden bazılarında sağlık sorunları başladığı bildirilmişti. İşçi sayısı daha sonra 41 olarak revize edilmişti.

Bir haftadır devam eden çalışmalar esnasında tünelin içinden gelen çatlama sesi üzerine sondaj makinesinin hasar gördüğünü tespit eden yetkililer, kurtarma çalışmasını durdurmuş, çalışmaların kaldığı yerden devam edebilmesi için yeni makinelerinin bölgeye gelmesini beklediklerini aktarmıştı. Afet yönetimi yetkilisi Devendra Patwal, enkaz kaldırma çalışmalarının şimdiye kadar 24 metre ilerlediğini ifade etmişti. Patwal, işçilerin yaklaşık 60 metre derinlikte olduğunu tahmin ediyor.