CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Telegram'da yaşanan güvenlik sorununa ve Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Telegram üzerinden vatandaşların anlık konumlarının ve kaldıkları otellerin bilgilerinin satıldığını ileri süren Öztürk, "Bu, artık devletin veri güvenliği diye bir şeyinin kalmadığının ilanıdır. Erkek şiddetinden kaçan, devlete sığınan kadınlar devlet eliyle açık hedef haline getirildi. İnsanların canı 50 liraya satılıyor" diyerek tepki gösterdi.
Skandalın en korkunç noktalarından birinin de satılan veriler arasında sadece polis ve jandarmaya açık olan otel kayıtlarının bulunması olduğunu belirten Öztürk, bu bilgilerin nasıl sızdırıldığını sorarak "İşin içinde polis mi var, yoksa Emniyet’in sistemine de mi sızdılar? Eğer bu bilgiler polis eliyle veriliyorsa, bu doğrudan suç ortaklığıdır. Eğer hackerlar sistemi ele geçirdiyse, bu devletin güvenlik altyapısının tamamen çöktüğünün kanıtıdır" dedi.
"Türkiye artık dijital bir açık pazar"
Öztürk, "Türkiye’nin siber güvenlik sistemi yerle bir olmuş, devletin bilgi güvenliği darmadağın, vatandaşın verileri suç örgütlerinin elinde… Ama biz ne konuşuyoruz? Siber Güvenlik Kanunu" diyerek Genel Kurul’da görüşülen kanun teklifini eleştirdi. Öztürk, "Türkiye şu an Siber Güvenlik Kanunu’nu konuşuyor. Neyin güvenliği? Vatandaşın kimlik bilgileri, anlık konumu, otel kayıtları Telegram’da 50 liraya satılırken hangi güvenlikten bahsediyorsunuz? Siz devletin en mahrem bilgilerini koruyamıyorsunuz, ama interneti kontrol etmek, basını susturmak, sosyal medyayı sansürlemek için yasalar çıkarıyorsunuz. Siber güvenlik yasası mı dediniz? Ne güvenliği kardeşim? Güvenlik falan yok, Türkiye artık dijital bir açık pazar" değerlendirmesini yaptı.