Almanya Dışişleri Bakanlığı, İran'ın dün akşam İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ardından İran'a ilişkin seyahat ve güvenlik tavsiyelerini güncelledi. Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesindeki "İran: Seyahat ve Güvenlik Tavsiyeleri (Seyahat Uyarısı)" başlıklı bölümde, "İran'a seyahat edilmemesi konusunda uyarıyoruz. Alman vatandaşlarından İran'ı terk etmeleri istenmektedir" ifadelerine yer verildi. 

3 bin 600 yıllık mumyanın boynunda, dünyanın en eski peyniri bulundu 3 bin 600 yıllık mumyanın boynunda, dünyanın en eski peyniri bulundu

"SALDIRI OLASILIĞI VAR"

Sayfada paylaşılan bilgilerde ayrıca İran güçlerinin 1 Ekim 2024 tarihinde İsrail'e füze saldırısında bulunduğu hatırlatılarak, İsrail silahlı kuvvetlerinden buna bir karşılık gelmesinin beklenebileceği, İran topraklarına düzenlenebilecek bir saldırı olasılığının da dışlanamayacağı ifade edildi. İran'a ve İran'dan yapılacak uçuşların halihazırda durumdan etkilendiğine işaret eden bakanlık, hava sahasının 3 Ekim günü saat 05.30'a kadar kapalı olduğunu, İran hava sahası, havalimanları ve kara sınırlarının daha uzun bir süre boyunca kapalı olabileceğini ve başka uçuş iptallerinin de yaşanabileceğini belirtti. Almanya Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında ayrıca vatandaşlarından İran'a seyahat etmemesini, İran'dan ayrılırken ticari uçuşları ya da kara sınırlarını kullanmalarını istedi. 

NE OLMUŞTU?

İran, 1 Ekim Salı akşamı 'ulusal güvenliğini hedef alan saldırılarına karşılık' İsrail'e füze saldırısı düzenlendiğini duyurmuştu. İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırının Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık gerçekleştirildiği belirtilmişti. İran, saldırıda İsrail'e yüzlerce füzenin atıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanıldığını duyurmuştu. İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde 'yıkıcı karşılık' göreceği uyarısında bulunulmuştu.

Saldırının ardından Batı Kudüs'te dün bir sığınakta düzenlendiği ifade edilen İsrail Kabinesi toplantısında İran'ın füze saldırısına karşılık verilmesinin kararlaştırıldığı ancak bu misillemenin ne şekilde olacağına dair karar verilmediği belirtilmişti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise yayımladığı görüntülü açıklamasında, füze saldırısıyla İran'ın 'büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini' söylemişti.