Singapur, uyuşturucuyla ilgili işlenen suçlara ölüm cezası veren çok az sayıdaki ülkenin arasında bulunuyor. Singapur'un uyuşturucuyla mücadele ajansı Cuma günü gerçekleştirdiği açıklamada, 55 yaşındaki Rosman Abdullah'ın Singapur’da 57.43 gram eroin kaçakçılığı yapmaktan idam edildiğini duyurdu

Merkezi Narkotik Bürosu ise konuya ilişkin, Singapurlu bir kişi olan Rosman'ın "yasalar uyarınca tam yargı sürecine tabi tutulduğunu ve süreç boyunca hukuk müşaviri tarafından temsil edildiğini" ifade etti.

CNB, uyuşturucu kaçakçısının idamıyla ilgili "İdam cezası, yalnızca bireysel uyuşturucu bağımlılarına değil, aynı zamanda ailelerine ve daha geniş topluma da çok ciddi zararlar veren önemli miktarlarda uyuşturucu kaçakçılığı gibi en ciddi suçlar için uygulanır" açıklamasında bulundu.

BM AF ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Birleşmiş Milletler uzmanları ölüm cezasının suçu caydırmak için çok az şey yaptığını ve yetkililerin zihinsel engellilere uygun düzenlemeler gerçekleştirmediğini ifade ederek Singapurlu yetkililere Rosman'ı affetme çağrısı yapmıştı.

Uzmanlar, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Bay Rosman bin Abdullah'ın sorgulaması veya yargılanması sırasında engelliliği için bireyselleştirilmiş yardım da dahil olmak üzere prosedürel düzenlemelere erişimi olmadığı konusunda ciddi endişe duyuyoruz" ifadelerini kaydetti. Uluslararası Af Örgütü de, Rosman'ın planlı infazını "tüyler ürpertici" ve "son derece endişe verici" olarak değerlendirmiş ve kınamıştı.

Abdullah

1 HAFTA ÖNCE 2 UYUŞTURUCU KAÇAKÇISI DAHA İDAM EDİLDİ

Rosman'ın Singapur'da bulunan Changi Hapishanesi’nde asılması, 39 yaşındaki bir Malezyalı ve 53 yaşındaki bir Singapurlu'nun uyuşturucu kaçakçılığından idam edilmesinden tam bir hafta sonra gerçekleşti.

Gece saatlerinde gittiği mezarlıkta tecavüze uğradı Gece saatlerinde gittiği mezarlıkta tecavüze uğradı

Modern bir şehir devleti ve uluslararası iş merkezi olarak ününe rağmen, Singapur, Çin ve Kuzey Kore de dahil olmak üzere uyuşturucu suçları için ölüm cezası uygulayan bir avuç ülke arasında bulunuyor. Ülke yasalarına göre, 500 gramdan fazla esrar veya 15 gram (0,5 ons) eroin kaçakçılığı yapan herkes zorunlu ölüm cezasıyla karşı karşıya kalıyor.

Singapurlu yetkililer, COVID-19 salgını nedeniyle verilen aranın ardından Mart 2022'de infazlara yeniden başlamasından bu yana, sekizi bu yıl şimdiye kadar olmak üzere 24 infaz gerçekleştirdi.

Yapılan protesto gösterilerini ve medyayı sıkı bir şekilde dizginleyen Singapur hükümeti, çoğu vatandaşın yasayı desteklediğini gösteren anketlere atıf yaparak ölüm cezasını uyuşturucu kullanımına karşı caydırıcı bir unsur olarak savundu.

Singapiur

Kaynak: El Cezire