Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği Değişikliği’ne hem sağlık hizmetinin kalitesini düşürmesi hem de aile hekimlerinin özlük haklarına maddi olarak büyük zarar vermesi nedeniyle sağlıkçılardan tepki yağıyor.

Teğmenlerin avukatından 'disiplinsizlik' yanıtı: Açıklamalar yanıltıcı Teğmenlerin avukatından 'disiplinsizlik' yanıtı: Açıklamalar yanıltıcı

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) birinci basamak örgütlerine yaptığı çağrı ile TTB Aile Hekimliği Kolu, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık-İş, Aile Hekimleri Çalışanları Sendikası (AHESEN), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD), Tabip-Sen, BDS, ASEF, Hekim Birliğ, Hekimsen, Tüm-Rad ile ortak toplantı yapıldı. Toplantı sonucunda giderek şiddeti artan eylemlilik kararı alındı. Bu karar kapsamında 81 ilden aile hekimleri bugün, yarın ve çarşamba kitlesel olarak iş bırakacak. 

‘6 AYDA BİR ASM ZİYARETİ ZORUNLULUĞU’

Yönetmeliğe ilişkin Cumhuriyet’e konuşan AHEF Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan şunları kaydetti:

“Vatandaşların hastaneye başvuru sayısının artması veya aile hekimleri tarafından sevk edilmesi durumunda bile aile hekimlerine maaş kesintisi yapılacak, bu ise hekim üzerinde baskı oluşturacağı için hastanın ihtiyacı olan bölümlere ulaşması engellenecektir. Herhangi bir sağlık sorunu olmasa bile her kişinin 6 ayda bir aile sağlığı merkezi (ASM) ziyareti zorunlu hale getiriliyor. İlk aşama da başvuru yapmayan kişiler nedeniyle aile hekimlerinin maaşında yüzde 20’lere varan kesintiler öngören düzenleme, önümüzdeki günlerde vatandaşlarımıza da idari para cezaları olarak geri dönecek veya belki de 6 ay başvuru yapmayan kişilerin sağlık hizmeti almasına kısıtlama mı getirilecek? Sağlık bakanına soruyoruz en son ne zaman aile hekimine gitmiş ve her 6 ayda bir aile hekimine uğruyor mu?”

AZALTILAN NÜFUS NEDENİYLE HEKİME CEZA KESİLİYOR

Aile hekimi başına düşen kayıtlı nüfusun fazlalığı yüzünden yurttaşlara yeterli zaman ayıramadıklarına dikkat çeken Erdoğan, “Yeni düzenleme ile hekim başına düşen nüfus 4 bin kişiden 3 bin 500 kişiye düşürülüyor. Ancak hem yeni iş yükleri ile ekleniyor hem de bu kağıt üstünde azalan nüfus nedeniyle hekimlerin maaşlarından yüzde 10 civarı bir kesinti yapılıyor” dedi. Erdoğan,“Kayıtlı nüfusları 3 bin 500 değil, Avrupa da olduğu gibi 2 binlere düşürülmeli ancak bu yapılırken hekimler cezalandırılmadan yapılmalıdır. Sayın Bakan sistemde sorunlar olduğunu ve düzelteceğini beyan ediyordu ama olayı yanlış anlamış olacak ki sistemi düzeltmek değil böyle giderse sistemi yerle bir edecek” ifadelerini kullandı.  

96 SAAT NÖBET!

Birçok ilçede hastane olmadığı için ASM’lerin halkın sağlık hizmeti alabileceği tek sağlık merkezi olduğunu kaydeden Erdoğan, “Ancak yeni düzenleme ile bu merkezlerde kendi mesailerinin üzerine en az 96 saat olmak üzere 5 nöbet zorunlu tutuluyor. Bu yönetmelik sonrası entegre merkezlerde çalışan bir çok aile hekimi ve aile sağlığı çalışanları bizlere ulaşarak istifa ettiğini iletti. Sayın Bakan’a soruyoruz 1 Kasım 2024 itibariyle entegre sağlık merkezlerinden kaç aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı istifa etmiştir? Bu merkezlerden hizmet alan vatandaşlarımıza sağlık hizmeti nasıl sunulacak? diye konuştu. 

İLAÇ YAZAN HEKİMİN MAAŞI KESİLİYOR

Erdoğan, “Bu yönetmelik ile aile hekimlerinin antibiyotik, mide koruyucu ve ağrı kesici gibi ilaçları yazmasına kısıtlama getiriliyor ve buna uymayan aile hekimlerinin maaşlarından kesinti yapılacak. Hastasına uygun tedaviyi yapmak isteyen aile hekimleri bakanlık tarafından cezalandırılmak isteniyor. Hekimin tedavisine bile müdahale bir ortamda halkın nitelikli sağlık hizmetine ulaşması mümkün olmayacaktır” tepkisini gösterdi. Bakanlığa seslenen Erdoğan, “Yol yakınken bu inattan vazgeçin. Sahanın temsilcisi olan AHEF’in görüşleri doğrultusunda hem vatandaşlarımızı hemde aile hekimliği çalışanlarını memnun edecek yönetmeliği yeniden yazalım. Aksi takdirde bugün başlayan 3 günlük iş bırakma eylemi, bir sonraki karar da 5 gün olacak ve siz itirazlarımızı dikkate alana kadar artarak devam edecek” dedi.

AYDIN’DA 20 HEKİM İSTİFA ETTİ

Aile Hekimleri Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir de yönetmelik kararı sonrası özellikle entegre aile hekimliği birimlerinde istifa dalgalarının başladığını belirterek, “Sadece Aydın’da 20 aile sağlığı çalışanı  istifa etti. Bu istifaların diğer illerde de artarak süreceğini öngörüyoruz,” dedi. Kandemir, yönetmeliğin sahada  derin bir yara açtığını ve bunun halk sağlığını doğrudan etkileyebileceğini ifade etti.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ TARAFINDAN ARANIYORLAR

Cumhuriyet’in ulaştığı kaynaklar, aile hekimlerinin eyleme yönelik il sağlık müdürlükleri tarafından arandığını belirtti. İl sağlık müdürlerinin aile hekimlerine telefonda “Eyleme katılacak mısınız?” diye sorduğu öğrenildi. Öte yandan yönetmelik sonrası sendika üyeliklerinin arttığı kaydedildi.