1 Ekim’de açılacak TBMM’nin önemli gündem maddeleri arasında yer alacak olan pakette, kayıt dışı ekonomiyi önlemeye yönelik düzenlemeler içerecek. Bu düzenlemeler, vergilendirilmeyen alanlardan vergi alınmasını da kapsayacak.

Gram, çeyrek, yarım altın haftasonuna nasıl başladı! İşte 21 Eylül altın fiyatları... Gram, çeyrek, yarım altın haftasonuna nasıl başladı! İşte 21 Eylül altın fiyatları...

İktidara yakın Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, Meclis tatile girmeden önce çıkarılan ilk pakette yer almayan konular arasında gayrimenkullerin alım satımında gerçek değer üzerinden işlem yapılması, sermaye piyasalarında daha sağlıklı fiyat oluşumları için piyasa bozucu eylemlere yönelik adli ve idari cezaların artırılması, borsada hisse alım satımından işlem vergisi alınması ve kripto varlıklardan hizmet bedeli alınması gibi başlıklar bulunuyor.

BELEDİYELERİN PRİM BORÇLARI VE GAYRİMENKUL GELİRLERİ

Yeni pakette, ilk paketten çıkarılan belediyelerin prim borçlarının vergi gelirlerinden doğrudan kesilmesine yönelik düzenlemelerin de yer alacağı öğrenildi. Ayrıca, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin takibi ve gayrimenkullerin alım satımında gerçek değer üzerinden işlem yapılması gibi konular da yeni pakette yer bulacak.

YENİ NESİL ÇALIŞMA MODELLERİ

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, "Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil çalışma modellerinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda iş dünyasının ihtiyaçlarının gözetileceği" belirtilmişti. OVP’de, bu düzenlemelerin 2025 yılının ilk çeyreğinde uygulamaya alınacağına dair bir takvimlendirme mevcut. Yılbaşına kadar yasanın çıkarılması bekleniyor.

Parti kurmayları, “Vatandaşı etkileyecek yeni bir vergi söz konusu değil. Ne gelir vergisi ne KDV oranlarında değişiklik olmayacak. Ama kayıt dışı alanlar var. Bunların kayıt altına alınmasına yönelik bazı düzenlemeler olacak. Sadece vergi alanında değil; istihdam konusunda da kayıt dışılık var. Bunlara yönelik tedbirler var. Bir de bazı muafiyetler var. Örneğin, istihdam destekleri var bazı alanlarda ama bakıyorsunuz, bu desteklere rağmen ne istihdamda artış olmuş ne de kayıt dışılık önlenmiş. Bu muafiyetlerin büyük bölümü kaldırılacak” dedi.

Meclis açıldığında gündeme gelecek yeni ekonomi paketinde istihdam ve esnek çalışma gibi konuların da kesin olarak yer alması bekleniyor.