Evrensel'den Nisa Suda Demirel'in haberine göre iş bırakılan tüm veterinerlik muayenehaneleri, poliklinikleri ve hastaneler kapalı olacak. Kamu, üniversite ve belediyelerde çalışan veteriner hekimler de aynı şekilde iş bırakacak. Saat 12.00’de meslek odalarının bildireceği yerlerde eş zamanlı basın açıklaması okunacak. Serbest Veteriner Hekimleri Derneği Başkanı Bilsay Kanat neden iş bıraktıklarını, veteriner hekimlerin taleplerini Evrensel’e anlattı.

'BU BİR TOPLUM SAĞLIĞI SORUNUDUR'

Kanat, veteriner hekimliğin koruyucu hekimlik açısından önemli yer tuttuğundan, hem çevre hem hayvan hem de insan sağlığını koruyan bir meslek olduğundan, veteriner hekimlikle çeşitli hastalıkların insanlara geçmeden durdurulabildiğinden bahsetti. Veteriner hekimler olarak sağlık alanında çalışıyor olmalarına rağmen sağlık emekçilerine kağıt üzerinde de olsa tanınan hakların kendilerine tanınmadığını ifade eden Kanat, “Sağlıkta şiddet yasasından ne yazık ki yararlanamıyoruz. Yıpranma payımız, özlük haklarımız tanınmıyor. Fiili hizmet zamlarının hiçbirini alamıyoruz” dedi.

Kanat; Batı Nil virüsü, Ebola, Deli Dana, SARS, Kuş Gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Covid19 gibi hastalıkların sonuçları göz önünde bulundurulduğunda bu hastalıkların hayvanlardan insanlara geçişini engelleyecek bir veteriner hekimlik örgüt yapısının oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Bu durumda veteriner hekimlerin sağlık mensubu haklarından yararlanmıyor ve bu sömürü düzeninde mesleklerini icra edemez konuma getiriliyor olduğunu vurgulayan Kanat, “Bu sadece veteriner hekimlerin değil toplum sağlığı sorunudur” dedi.

'SAĞLIKTA ŞİDDET YASASINDAN YARARLANMAK İSTİYORUZ'

Kanat; veteriner hekimler olarak iş bırakarak dikkat çektikleri taleplerini, “Sağlıkta şiddet yasasından bizim de yararlanmamız gerekiyor, fiili hizmet zamlarımızın, özlük haklarımızın, erken emeklilik gibi hakların tanınmasını talep ediyoruz. Ülkemizin de imzaladığı, 1935 yılı Uluslararası Cenevre Veteriner Hekimliği Anlaşması’nın yapılanma şartlarını bile yerine getirmiyoruz. Bizim meslek alanımız çok geniş olduğundan tarım bakanlığının içinde var olmamız bu duruma sebep oluyor. O yüzden bizim kendi bakanlığımızın ya da müdürlüğümüzün olması gerekiyor” diye anlattı.

Yakın zamanda bir meslektaşlarının Ankara'da şiddete maruz kaldığını, bir meslektaşlarının mezbahada et muayenesi yaparken halk sağlığını tehdit eden bir eti imhaya yollamak istediği için öldürülmesinin üstünden bir yıl bile geçmediğini hatırlatan Kanat, “Biz öldürülüyoruz, şiddete maruz kalıyoruz, hayvandan insana geçen birçok hastalıkla muhatap oluyoruz. Ancak ne yazık ki talep ettiğimiz haklar tanınmıyor” diye konuştu.

'SES GETİRMEK İÇİN TÜM İŞ YERLERİNDE İŞ BIRAKACAĞIZ'

Şiddetin hayvana, kadına, hekime kadar her yere sirayet ettiğini söyleyen Kanat, yürütülen politikayı “Çok büyük bir nefret söylemi var. Örneğin hekimlerde de şikayet mekanizması, doktorları puantajlama gibi uygulamalar var. Basında sürekli olarak şiddet görüntülerinin de yer almasıyla da bu durum normalleşiyor. 'Veteriner hekim de dövülür, doktor da dövülür, zaten geçen gün de görmüştük' şeklinde alışılıyor” diye anlattı.

Veteriner hekimliğin farklı kollarında kliniklerde, kamuda ve özel işyerlerinde iş bırakacaklarını anlatan Kanat, gıda sektöründe çalışan veterinerlerin önemine dikkat çekerek “Veteriner hekimliğin önemini ve gücünü gösterebilmemiz için gıdayı da durdurabilmek lazım. Bugünkü katılımda bunu sağlayabilirsek ses getirebiliriz diye düşünüyorum” dedi.