Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) her ay, kendi hesapladığı enflasyon oranıyla kamuoyunun karşısına çıkıyor. Açıklanan oranların TÜİK ile arasında büyük bir makas olması dikkat çekiyor.


Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, mart ayında enflasyon yüzde 5.08 arttı. Yıllık artış ise yüzde 112.51 olarak açıklandı.

TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en az aylık artış yüzde 0.00 ile Sağlık en fazla yükseliş ise yüzde 11,62 ile Giyim ve Ayakkabı kaleminde gerçekleşmiştir.

TÜİK'E GÖRE ENFLASYON MART'TA BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI


Verilerinin gerçekçi olmadığı yönünde şiddetle eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK)  yayımladığı verilere göre ise mart ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2,29 arttı.

Yıllık olarak ise enflasyon yüzde 50,51 olarak kaydedildi. Çekirdek göstergede yıllık artış ise yüzde 47,36 oldu.

Reuters anketinde ekonomistlerin beklentisi, martta aylık enflasyonun yüzde 2,9 olması, yıllık enflasyonun yüzde 51,3’e gerilemesi yönündeydi.

Üretici fiyat endeksi ise aynı dönemde bir önceki aya göre yüzde 0,44 arttı. Üretici fiyatlarında yıllık artış ise Mart'ta yüzde 62,45 oldu.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ EĞİTİM SEKTÖRÜNDE

Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış gösteren grup yüzde 6,30 ile eğitim oldu. Eğitimi yüzde 3,85 ile lokanta ve oteller, yüzde 3,84 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti.

Giyim ve ayakkabı grubunda ise fiyatların bir önceki aya göre yüzde 1,92 düştüğü izlendi.

YILLIK EN YÜKSEK ARTIŞ LOKANTA VE OTELLERDE


Ana harcama grupları itibariyle martta en yüksek yıllık artış yüzde 70,73 ile lokanta ve otellerde yaşandı. Lokanta ve oteller grubunu yüzde 67,89 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 64,68 ile sağlık grubu takip etti.

İSTANBUL'DA ENFLASYON YÜZDE 73'Ü GEÇTİ


İstanbul Ticaret Odası'nın cumartesi açıkladığı (İTO) verilere göre tüketici fiyatları mart ayında yüzde 2.95 arttı. Böylelikle veri setinde aylık enflasyon serisi 45. aya çıktı.

Endekste bir önceki yılın martına göre değişim oranı yüzde 73,02 oldu.

‘Toptan eşya fiyatları endeksi’yse aylık yüzde 4,9, yıllık yüzde 74,22 arttı.

AYLIK ARTIŞLAR SÜRDÜ


Türk-İş verilerine göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 1,76 oranında gerçekleşti. İki aylık değişim yüzde 17,96 tespit edildi. Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 94,62 oldu.