ABD Başkanı Biden, "Çin etkisine karşı koymak" için yeniden bir araya gelme taahhüdünde bulunurken, Birleşmiş Milletler (BM) ajansı Unesco’ya yönelik sürpriz hamle, kuruluşun Fransa’daki genel merkezinde düzenlenen iki günlük özel bir oturumun ardından geldi.

Unesco'nun 193 üye ülkesinden 142'si oylamaya katıldı. Rusya, Belarus, İran, Kuzey Kore ve Nikaragua da dahil olmak üzere on ülke, ABD'nin yeniden katılmasına karşı oy kullandı. ABD'nin yokluğunda örgütün en büyük mali destekçisi haline gelen Çin de geri kabule karşı oy kullandı.

Geri kabulün koşulları olarak ABD, yaklaşık 619 milyon dolarlık ödenmemiş aidatı geri ödeyecek, Unesco'nun yıllık bütçesinin yüzde 22'sini karşılayacak ve Afrika'daki eğitime erişim girişimlerine, Holokost'u anmaya ve gazetecilerin güvenliğini destekleyen programlara katkıda bulunacak.

1,7 TRİLYON DOLARLIK HARCAMA PLANI

ABD'nin Unesco'ya yeniden katılma çabaları, Biden yönetiminin 1,7 trilyon dolarlık harcama tasarısıyla "Çin etkisine karşı koymak" için örgüte yeniden katılmaya çalışacağını söylediği geçen yıldan bu yana artıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, "Unesco üyelerinin, ABD'nin örgüte yeniden katılma yönündeki adımlarımızı sürdürmemize izin verecek önerisini kabul etmesinden cesaret ve minnettarım" dedi.

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, kararı "çok iyi bir haber" olarak nitelendirerek "Uluslararası kurumlarla meşgul olmazsak, bir boşluk bırakır ve küresel sahnede ABD değerlerini ve çıkarlarını ilerletme fırsatını kaybederiz" diye ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER