Sivilceler birçoğumuzun başında bir dert... Çıkan sivilceleri geçirmek ve hemen kaybolmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak sonrasında bu kadar uğraştığımız yetmiyormuş gibi bir de iz bırakarak ortadan kayboluyorlar!
Sivilce İzlerine Ne İyi Gelir?
Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85’inde görülmekle birlikte 30’lu 40’lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır. Tipik bir sivilce, kırmızı renkte ucu sarı iltihaplı veya iltihapsız küçük kabarcıklar, açık komedon denen siyah noktalar ve kapalı komedon denen beyaz küçük kabartılar ve bazen daha iri kist benzeri yapılar şeklindedir.
Sivilce Neden Çıkar?
Normalde her iki cinsiyette de bulunan erkeklik hormonlarının da etkisiyle, derideki gözenek diye bilinen ince kıl ünitesi ağızcıklarının, sebum diye bilinen doğal deriye ait yağ ve ölü deri parçacıkları ile tıkanması ve üzerine bakterilierin eklenmesi sonucu iltihaplanması ile sivilce oluşur. Hormonların etkisiyle yağ üretimi artarken, önce siyah ve beyaz noktalar meydana gelir, peşinden deride normalde de bulunan bir bakterinin üremesi için uygun ortam sağlanır. Zamanla tıkanıp şişen kıl ünitesinin parçalanması ile iltihaplı ve iltihapsız kabarcıklar ve kistler oluşur. Ancak bilinmelidir ki sivilce mikrobik bir hastalık değildir ve bulaşmaz. Ergenlik dönemi, kadınlarda adet dönemi, her iki cinsiyet için stres zamanları, bazı hormonların artması sivilcenin daha yoğun olarak gözlenebileceği zamanlardır.
Sivilce Genetik miras mı?
Ailesinde bu sorunu yaşamamış kişilerde de sivilce gözlenebilir. Fakat ailesinde özellikle iz bırakıcı şekilde, şiddetli sivilce rahatsızlığı yaşamış olanlarda, daha erken yaşta başlama ve uzun sürme özelliği vardır. Bu sebeple özellikle bu kişilerin erken tedaviye alınması önemlidir.
Sivilce İzleri Geçici mi?
Sivilce en sık yüzde oluşur. Bu bölge dışında, boyun, omuzlar, göğüs v-bölgesi, sırt ve hatta saçlı deri içi ve nadiren kol üst kısımlarında da ortaya çıkabilir. Sivilce; ciddi bir sağlık sorunu oluşturmamakla beraber, iz bırakabilme potansiyeli olduğu ve kişinin sosyal açıdan kendine güvenini belirgin ölçüde azaltabileceği için erken tanısı ve tedavisi önemlidir. Sivilcenin bazen başka hastalıkları taklit edebileceği bilinmelidir. Tanının dermatologlar tarafından koyulup, tedavinin onun kontrolünde yapılması gerekir.
Sivilce Tedavisi İçin…
Akne tedavi edilebilen bir durumdur; ancak her sivilce aynı şekilde tedavi edilmez. Bu nedenle sivilce tedavisinin dermatolog tarafından planlanması ve izlenmesi en uygun olandır. Tedavi şekli ve süresi, kişinin genel sağlık durumu göz önüne alınarak, sivilcenin şiddetine, yaygınlığına, kişinin yaşına göre belirlenir. Sivilcenin tedavisi 1–2 hafta gibi kısa bir sürede bitmez; uzun süreli olacağı baştan kabul edilmelidir. Düzensiz olarak uygulanan sivilce tedavilerinin (özellikle ağızdan alınan ilaçların) hiçbir anlamı yoktur.
Sivilceli Ciltler İçin Bakım Önerileri
Cildinizi Günde İki Kere Temizleyin
Eğer sivilceye yatkın bir cilt yapınız varsa günde iki kere cildinizi temizlemeniz gerekiyor. Cildi yağlı kişilerin cilt bakımı yaparken salisilik asit içeren yağsız kremler kullanmaları önerilir. Yüz temizliğinde kullandığınız sünger ya da fırçaların cildi aşındırmaması da önemli bir detay.
Tonik Kullanın
Tonik kullanarak hem ciltteki kiri ve fazla yağdan kurtulabilirsiniz. Tonik cildinizin PH dengesini korumaya da katkıda bulunur. Eğer cildiniz yağlı değilse gereksiz bir kuruluğa neden olmamak için tonik kullanmaktan kaçınmalısınız.
Cildinizi Güneşten Koruyun
Sağlıklı bir cilde sahip olmanın en önemli kuralı güneşten sakınmaktır. Güneşin UVA ve UVB ışınları cildinize zarar vererek onu yıpratır ve yaşlandırır. Bunu engellemek için yaz aylarında cildinizi örtecek uzun kollu ve ince giysiler tercih edin. Güneşin yıpratıcı etkilerine karşı güneş kremini sadece sahillerde değil dışarıda olduğunuz her zaman kullanın.
Sivilce İzleri ve Kozmetik Ürünler
Salisilik asit, benzoil peroksit ve kükürt gibi aktif maddeler içeren ürünler sivilcelerin cildinizdeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
Cildinizi Nemli Tutun
Nemli bir cilt sağlıklı cildin önemli adımlarından biridir. Cildinizi nemli tutmazsanız cildiniz kuru ve enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır.
Sivilce Tedavisi İçin Doğum Kontrol Hapı Kullanılır mı?
Sivilce tedavisinde, sürülerek ya da ağız yoluyla alınan tetrasiklin grubu veya eritromisin türevi antibiyotikler, doğum kontrol hapı gibi hormonal ilaçlar ve yine sürülerek ya da ağız yoluyla alınan A vitamini türevi ilaçlar kullanılmaktadır. Sivilcenin türüne göre; bu tedavilerin yanında, doktor tarafından uygun görülürse, belli zamanlarda siyah nokta çıkartma, kimyasal soyma işlemleri, kistlerin boşaltılması ve içlerine kortizon enjeksiyonu, izler üzerine lazer tedavileri gibi yöntemler tamamlayıcı tedavi seçenekleri olarak uygulanabilir.
Sivilce Tedavisinde Yüksek Doz A Vitamini Kullanımı
Yüzeyel kullanılan salisilik asit, retinoik asit, azelaik asit, sülfürlü karışımlar, antibiyotikli kremler ve ağızdan alınan antibiyotiklere dirençli kistik iz bırakan sivilceleri olan seçilmiş hastalarda, hasta onayıyla yüksek doz A vitamini uygulaması en son seçenektir. Kan tahlilleri kontrolü ile belli dozda, dermatolog kontrolü ile verilir .
Sivilce lekelerine ne iyi gelir? Öncelikle hem sivilceleri hem de sivilce izlerini geçirmek için bir dermatologa danışman gerektiğini hatırlatalım. "Sivilce izleri nasıl geçer evde?" sorusunun kesin bir yanıtı yok. Sivilce izlerinden kurtulma için evde uygulayabileceğin yöntemler kesin sonuç vermeyeceği gibi cilt için özel olarak üretilmiş, sivilce izleri üzerinde etkinliği kanıtlanmış ürünleri kullanarak çok daha güvenilir ve etkili sonuçlar alabilirsin.
Sivilce izleri geçer mi? sorusunu ise şu yöntemlerle cevaplayabiliriz:
1. AHA ve BHA asitleri ile sivilce izleri
Salisilik asit ve glikolik asit gibi asit formları, ciltte mikro soyma işlemi gerçekleştirerek sivilce izi tedavisinde kullanılıyorlar. Sivilce izini evde geçirmek için salisilik asit içeren üünler kullanabilir, sivilce izi geçiren kremlerde bu içeriklerin olmasına dikkat edebilirsin. Eğer sivilce izlerin yoğunsa, bir dermatolog gözetiminde sivilce izi kremi veya kimyasal peeling işlemini de deneyebilirsin.
2. Dermapen ile sivilce izleri
Mikro iğneleme ve dermapen yöntemleri, cilde kontrollü bir zarar vererek cildin kendini yenileme sürecini destekler. Fakat dermapen işlemini evde kendi kendine yapmamalı, bir uzmandan yardım almalısın. Aksi halde cildine geri döndürülemeyecek zararlar verme ihtimalin olabilir.
3. Lazer tedavisi ile sivilce izleri
Sivilce izleri için lazer tedavisi de dermatologlar tarafından önerilebiliyor. Sivilce izleri inatçı, koyu ve yoğunsa, bununla birlikte cildinde sivilcelerden kalan çukurlar da varsa, bir dermatologa danışarak lazer tedavisini deneyebilirsin.