Şanlıurfa Tabip Odası "1885 yılında uygulanan ilk başarılı kuduz aşısından 138 yıl sonra hala kuduz hastalığından kayıplar vermek kabul edilebilir değildir" diyerek duruma tepki gösterdi.

TABİPLER ODASINDAN AÇIKLAMA

Kuduz ölümü sonrası açıklama yapan Siverek Kaymakamlığı, yapılan incelemeler, alınan kararlar ve tedbirler sonucu çalışmalara başlandığını bildirmişti.

Türk Tabipleri Birliğine (TTB) bağlı Şanlıurfa Tabip Odası da konuya ilişkin açıklama yaparak, hayvan sağlığından sorumlu birimlerin hızla vaka ve salgın yönetimi çalışmalarını tamamlamaları gerektiğini söyledi. Tabip Odası'na göre, bu çerçevede gerek duyulan kitlesel köpek aşılaması, hayvan hareketi kısıtlaması ve izolasyon çalışmaları yürütülmeli.

Şüpheli teması olan bireylere de Sağlık Bakanlığı Kuduz Saha Rehberi doğrultusunda sağlık kurumları tarafından müdahale edilmesi gerektiğini bildiren Tabip Odası, kuduz önlemi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

'KİTLESEL KUDUZ AŞILAMALARINI DEVLET BÜTÇESİNDEN YAPILMALI'

"Köpek ve kedi gibi evcil hayvanların kayıt altına alınması ve kuduz aşılarının her yıl yapılması, bu süreci hızlandırmak için gerekli görüldüğünde kitlesel kuduz aşılamaları yapılması,

Aşı maliyetinin devlet bütçesinden desteklenmesi,

Sahipsiz kedi ve köpeklerin kontrolsüz üremelerinin ve hareketlerinin sınırlandırılması, aşılanması ve sahiplendirilmesi,

Kuduz şüpheli teması olan insan vakalarına müdahale ile ilgili sağlık personeli eğitimlerinin aralıklı olarak güncellenmesi, aşı-immumglobülin gibi tıbbi malzeme eksikliklerinin oluşmasına izin verilmemesi gereklidir."