Christian Dior ve Giorgio Armani gibi moda devlerinin İtalya'daki üretim operasyonları, işgücü sömürüsü iddialarıyla büyük eleştirilere maruz kaldı. İtalyan yetkililer, markaların tedarik zincirinde ortaya çıkan etik dışı uygulamaları araştırarak soruşturma başlattı ve mahkeme kararıyla operasyonlara kayyum atandı.

Dior

DIOR SORUŞTURMA GEÇİRDİ 

Fransa merkezli LVMH'nin Dior markası, İtalya'daki üretim sürecinde Çinli taşeron şirketler aracılığıyla işçi hakları ihlallerine dair soruşturma geçirdi. Mahkeme belgelerine göre, işçilerin aşırı çalıştırıldığı ve güvenlik önlemlerinin eksik olduğu tespit edildi. Üretim maliyetlerini düşürmek için yasadışı yöntemler kullanıldığı ortaya çıktı; bu durum, Dior çantalarının düşük maliyetle üretilip yüksek fiyatlarla satılmasına neden oldu.

Armani

Giorgio Armani'ye ait bir şirket de geçmişte tedarikçilerini yeterince denetlemediği gerekçesiyle soruşturma altına alınmış ve yönetimine geçici olarak kayyum atanmıştı. Armani Grubu, suistimalleri en aza indirme çabası içinde olduklarını açıkladı.

İŞÇİLER 24 SAAT BOYUNCA ÇALIŞTIRILIYOR

Euronews'in Reuters'dan aktardığına göre mahkeme kararında işçilerin 24 saat boyunca çalıştırılması ve bu nedenle işyerinde uyumaya zorlaması yer aldı. Elektrik tüketim verileri incelendiğinde ise işçiler tatiller de dahil olmak üzere gece-gündüz çalıştıılıyor. Makinelerin güvenlik cihazları işçilerin daha hızlı çalıştırılması için çıkarıldı.

'Yandaki Oda' filmi, tam 17 dakika boyunca ayakta alkışlandı 'Yandaki Oda' filmi, tam 17 dakika boyunca ayakta alkışlandı

Dior çantaların tanesi 53 euro (yaklaşık 1802 TL) gibi ücretle üretiliyor. Bu çanta mağazalarda ise en az 2600 euroya (yaklaşık 91 bin TL) satılıyor.