Gelecekteki lityum sözleşmelerinin yalnızca devlet kontrolünde kamu-özel ortaklığı olarak düzenleneceğini açıklayan Boric, hükümetin mevcut sözleşmeleri feshetmeyeceğini, ancak şirketlerin sözleşmeleri sona ermeden önce devlet katılımına açık olması gerektiğini kaydetti.
Şili lideri, “Sürdürülebilir ve gelişmiş bir ekonomiye geçiş için elimizdeki en iyi şans bu. Bunu boşa harcamayı göze alamayız” ifadelerini kullandı.
‘FOSİL YAKITSIZ EKONOMİNİN TEMEL TAŞI’
Şili, dünyanın en büyük lityum rezervlerine sahip ve dünyadaki en büyük ikinci metal üreticisi olarak değerlendiriliyor. Lityum-iyon piller, çoğu tüketici ve elektrikli araçlar için hayati öneme sahip ve lityum, geleceğin temiz elektrik şebekelerinde enerji depolamanın birincil yolu olarak görülen Birleşmiş Milletler tarafından "fosil yakıtsız ekonominin temel taşı" olarak kabul ediliyor.
Şili hükümetinin hamlesi, ülkelerin doğal kaynaklarını koruma girişimleri arasında pil malzemelerini güvence altına almak için çabalayan küresel elektrikli otomobil üreticileri için yeni bir meydan okuma olarak geliyor.
POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER