Arızanın sebebi olarak gösterilen şirketin yöneticisi George Kurtz, sorunun bir güncellemeden kaynaklandığını, siber saldırı olmadığını ve düzeltildiğini duyurdu.
Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike kaynaklı teknik arıza, tüm dünyada havayolları, banka ve sağlık hizmetlerini felce uğrattı. Arızanın, “siber saldırı” kaynaklı olduğu iddialarını CrowdStrike yetkilileri yalanladı. CrowdStrike yönetici George Kurtz, sorunun “Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir kusurdan” kaynaklandığını söyledi. Kurtz, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“CrowdStrike, Windows ana bilgisayarları için tek bir içerik güncellemesinde bulunan bir kusurdan etkilenen müşterilerle aktif olarak çalışmaktadır. Mac ve Linux ana bilgisayarları etkilenmemiştir. Bu bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değildir. Sorun tespit edilmiş, izole edilmiş ve bir düzeltme yapılmıştır.
Müşterilerimizi en son güncellemeler için destek portalına yönlendiriyoruz ve web sitemizde eksiksiz ve sürekli güncellemeler sunmaya devam edeceğiz. Ayrıca kuruluşların CrowdStrike temsilcileriyle resmi kanallar aracılığıyla iletişim kurduklarından emin olmalarını öneriyoruz. Ekibimiz CrowdStrike müşterilerinin güvenliğini ve istikrarını sağlamak için tamamen seferber olmuş durumdadır.”
Dünya çapında sistemler çöktü
ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan arızadan havacılık ve bankacılık gibi sektörler başta olmak üzere birçok şirket olumsuz etkilendi.
ABD'li teknoloji devi Microsoft, hizmet kesintilerinin ardından sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide, "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor" dedi. "Hizmet Bozulması" başlıklı bir bildiride Microsoft, kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişemeyeceğini bildirdi.
Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu aktardı. Açıklamada, "Bu olayı en yüksek öncelik ve aciliyetle ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan kalan Microsoft 365 uygulamaları için kalıcı etkiyi ele almaya devam ediyoruz" denildi.
BTK: ''Siber saldırı kaynaklı değil''
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya platformu X üzerinden yapılan açıklamada da, “aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı” bildirildi. BTK’nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: ''Birkaç saat içerisinde vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur''
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, basına yaptığı açıklamada “siber saldırının söz konusu olmadığını” söyledi. Uraloğlu, tüm dünyayı etkileyen sorun nedeniyle Türkiye’den de bazı kurumların etkilendiğini belirterek, “İlgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Bazı kurumlarımızda buradaki aksaklığın önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur” diye konuştu.
Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) açıklamasında da sorunun siber saldırı kaynaklı olmadığı vurgulandı.
THY, 84 seferini iptal etti
THY de yaşanan arızadan etkilenen şirketler arasında yer aldı. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı ilk açıklamada bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti. Aksaklıklar sonucu THY’nin 84 seferi iptal edildi
Üstün, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı ikinci açıklamada ise, uçuşların en kısa sürede kademeli olarak normal seyrine döneceğini duyurdu. Üstün, “Dünyada farklı sektörlerden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı problemin çözümü doğrultusunda operasyon yoğunluğumuzu düşürmek için çalışmalar yapmaktayız. Uçuşlarda aksama yaşanmaması adına bazı seferler iptal edilecek olup, uçuşlarımız en kısa sürede kademeli olarak normal seyrine dönecektir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz” dedi.
THY, yolculara aksaklıklar nedeniyle haklar tanımladı: Kullanılmamış biletler için kesintisiz iade yapılacak
THY’nin Teknik Destek hesabından yapılan açıklamada ise, yolcuların uçuş durumlarını mobil uygulama üzerinden görüntüleyebileceği belirtilerek, seferi iptal olmayan yolcular için de aksak nedeniyle haklar tanımlandığı bildirildi. Açıklamada, “19 Temmuz 2024 ve öncesinde düzenlenmiş biletler için 19 Temmuz 2024 tarihindeki seferlerimize kayıtlı tüm Türk Hava Yolları yolcularımızın, 25 Temmuz 2024 (dahil) tarihine kadar işlem yaptırmaları kaydıyla ilave haklar tanımlanmıştır. Rezervasyon değişiklikleri ücretsiz yapılacaktır. Uçuş saati geçmiş olmasına rağmen henüz işlem yaptırmayan ve uçuşlarına katılamayan yolcularımız hak kaybı yaşamayacaklardır” denildi.
THY, hiç kullanılmamış biletler için kesintisiz iade yapılacağını, kısmi olarak kullanılmış, seyahatin tamamlanmadığı biletlerde ise kullanılmayan uçuşlara ait iade işlemi yapılacağını da duyurdu.
DenizBank’ta da sorun yaşandı
Türkiye’de kesintiden etkilenen kurumlar arasında DenizBank da yer aldı. Bankadan yapılan açıklamada, “Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır” denildi.
Sky News bir süre yayın yapamadı
İngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News yayın yapamadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada "Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, şu anda izleyicilere kesinti için özür dilediğimizi söylüyoruz" dedi.
Avrupa, ABD, Avustralya’da uçuşlar etkilendi
Etkilenen firmalar arasında Avrupa'nın en büyük havayolu şirketi Ryanair de yer aldı. Şirket, yolculara uçuşlarından üç saat önce havalimanına gitmelerini tavsiye etti.
ABD'de, kesintiyle bağlantılı olduğu düşünülen iletişim sorunları nedeniyle uçuşlar durduruldu. American Airlines, Delta ve United Airlines kesintiden etkilenen havayolu şirketleri arasında yer aldı. Berlin havaalanı tüm uçuşları geçici olarak durdururken, Avustralya'da Melbourne havaalanı müşterilerine “bazı havayolları için check-in prosedürlerini etkileyen küresel bir teknoloji sorunu yaşadığını” bildirdi.