Eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında ölümüne yol açan ana sebepler hava koşulları ve aşırı yükleme olarak belirlendi. Yeni rapora göre, helikopterin taşıma kapasitesini aşması ve kötü hava koşulları nedeniyle dağlık alana çakıldığı bildirildi.

İran'ın eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Mayıs ayında yaşamını yitirdiği helikopter kazasının detayları, İran'ın yarı resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada netlik kazandı.

Güvenlik kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre, kazanın ana nedenleri hava koşulları ve helikopterin taşıma kapasitesini aşması olarak belirlendi.

Fars Haber Ajansı’nın aktardığına göre, helikopterin, belirlenen güvenlik protokollerinin izin verdiği yük kapasitesinin iki kişi fazla taşıdığı tespit edildi. Bu aşırı yükleme ve elverişsiz hava koşulları nedeniyle helikopterin dağlık arazide düştüğü bildirildi.

HERHANGİ BİR SALDIRI VEYA SABOTAJ İZİNE RASTLANMADI

İran'ın Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan ilk raporda ise, kaza ile ilgili herhangi bir saldırı veya sabotaj izine rastlanmadığı belirtilmişti. Ancak, Fars’ın aktardığı güvenlik kaynağı, kazanın tamamen bir kaza olduğunu vurgulayarak, olayın detayları hakkında kesin bilgilere sahip olduklarını ifade etti.

Gygthytghy

NE OLMUŞTU?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan, 19 Mayıs'ta kötü hava koşulları nedeniyle meydana gelen bir helikopter kazasında yaşamını yitirdi. Kazanın ardından helikopterde kurtulan kimse olmadı.

Lübnan Sağlık Bakanı, çağrı cihazı patlamalarında ölü sayısının 12’ye çıktığını duyurdu Lübnan Sağlık Bakanı, çağrı cihazı patlamalarında ölü sayısının 12’ye çıktığını duyurdu

Reisi ve Abdullahiyan'ın ölümünün ardından İran'da beş günlük yas ilan edildi. Reisi'nin cenaze töreni yarın yapılacak ve önümüzdeki yedi gün boyunca ülkedeki kültürel faaliyetler iptal edilecek.

Kazanın ardından suikast ve sabotaj iddiaları gündeme gelmişti; helikoptere uzun süre ulaşılamamış olması da soru işaretlerini artırmıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir, Cumhurbaşkanı vekili olarak atanırken; Dışişleri Bakan Yardımcısı Bagheri Kani, yeni Dışişleri Bakanı olarak görevine başladı.

Reisi'nin ardından yapılan 5 Temmuz seçimlerinde reformist aday Mesud Pezeşkiyan Cumhurbaşkanı oldu.