Bitlis'in Ahlat ilçesine bağlı Alakır köyü ile Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Arı köyü arasındaki sınır anlaşmazlığına mahkeme son noktayı koydu. İşte sınırları değiştiren kararın öyküsü...

Filmlere konu olacak olay Bitlis ve Muş sınırındaki iki köyde yaşandı. Yaklaşık Bin 270 dönüm alanı kapsayan anlaşmazlık mahkemeye taşındı.

6698D72Dc07E88Dcc41923Ce

YRP Lideri Fatih Erbakan, AK Parti'yi bombaladı: Kar topu gibi eriyorlar YRP Lideri Fatih Erbakan, AK Parti'yi bombaladı: Kar topu gibi eriyorlar

DAVA 2 YIL SÜRDÜ

Hayvancılık ve çiftçilikle geçimini sağlayan Alakır köylüleri, mera alanlarının sınırlandırılmasındaki rahatsızlıklarını mahkemeye taşıdılar. Muhtarlık tarafından Ahlat Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan dava iki yıl sürdü. Süreç boyunca defalarca keşifler yapılıp onlarca tanık dinlendi.

DAVA SONUCU BİTLİS'İN YÜZÖLÇÜMÜ DEĞİŞTİ

İki yıllık mahkeme sürecinin ardından Alakır köylülerinin lehine çıkan karar sonucu köy sınırları genişledi. Bu şekilde Bitlis'in yüzölçümü de değişmiş oldu.

6698D72Ec07E88Dcc41923Dd

Alakır Köy muhtarı Derih Doğan, davayı kazandıkları için mutlu olduğunu söyleyerek şu ifadeyi kullandı:

“Yaklaşık iki yıl önce Bitlis ile Muş arasında bulunan sınır için anlaşmazlık yaşandı. Ahlat Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtık ve iki yıllık bir sürecin sonunda bin 270 dönüm alanı köyümüze kattık. Bu karar ile hem köy hem de ilçe sınırımızı genişletmiş olduk. Sonuçtan dolayı oldukça mutluyuz” dedi.

Davanın avukatı Muhammed Akif Koçak, Alakır Köyü sakinlerinin karşı köy olan Arı Köyü ile yaşadığı sınır uyuşmazlığı nedeniyle hukuk bürosuna başvurduğunu belirtti.

6698D72Ec07E88Dcc41923D9

Koçak, “Ahlat’ta bir tapu sınırının, köyün sınırının değişimi için dava açtık. Mahkeme sürecinde büyük keşifler yapıldı, tanıklar ve komşu köyler dinlendi. Mahkeme sonunda haklı olduğumuz ilan edilerek karar verildi. Bu karar ile Ahlat sınırları bin 270 dönüm büyüdü ve Bitlis’in sınırları genişledi.

Alakır Köyü ve Arı Köyü sakinleri hukuka saygı duyarak verilen kararı kabul ettiler. Bu karar, çiftçiler için büyük bir katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.