Dünya

Gazze, yeni eğitim yılına okulsuz ve öğrencisiz başladı

Gazze’de yeni eğitim yılının ilk dönemi bu hafta başlarken, okulların yüzde 85’inin yıkıldığı kaydedildi. 625 bin çocuk ise 1 yıl eğitimden mahrum kaldı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), konuya ilişkin "Bunun bedeli Filistinli çocukların geleceği için ağır olabilir" açıklamasını yaptı.

Abone Ol

İsrail’in hem hava saldırıları hem askeri müdahaleleri devam ederken, Gazze’de yeni eğitim yılı başladı. Gazze yeni eğitim yılına okulsuz girerken, çocukların çoğu İsrail'in saldırıları karşısında hayatta kalma mücadelesi veren ailelerine yardım ediyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Filistinli çocukların dağıtım noktalarından, evlerinden sürülen ve çadır kentlerde yaşayan ailelerine su taşıyarak veya ailelerine yemek götürmek için yemek kuyruklarında bekleyerek günlerini geçirdiklerini belirtti.  

UNICEF çalışanları, "eğitimden uzun süre mahrum kalmanın Gazze'deki çocuklar için uzun vadeli zarar tehdidi oluşturduğunu" belirtti. UNICEF'in bölge sözcüsü Tess Ingram, küçük çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerinin zarar gördüğünü, daha büyük çocukların ise çalışma ya da erken evliliğe sürüklenme riskinin arttığını dile getirdi. Ingram, "Bir çocuk ne kadar uzun süre okuldan uzak kalırsa, kalıcı olarak okulu bırakma ve bir daha geri dönmeme riski de o kadar artar" dedi.

625 BİN ÇOCUK 1 YILDIR EĞİTİM GÖRMÜYOR

İsrail'in, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıya misilleme olarak bölgeye saldırı başlatmasının ardından Gazze'deki okullar kapatılmıştı. Bu yüzden Gazze'de okul çağındaki 625 bin çocuğun 1 yıldır okula gidemediği kaydedildi. İsrail-Hamas savaşını durdurmaya yönelik müzakereler sürerken, okulların ne zaman açılacağı bilinmiyor. 

UNICEF ve Save the Children öncülüğündeki yardım kuruluşlarından oluşan "Küresel Eğitim Kümesi”ne göre, Gazze'deki okul binalarının yüzde 90'ından fazlası İsrail’in düzenlediği hava saldırıları nedeniyle hasar gördü ve bunların çoğunun UNWRA tarafından işletildiği belirtildi. Bahsi geçen okulların yüzde 85'inin ise harabe durumunda olduğu dile getirildi. Bu okulların büyük çapta yeniden inşa edilmeleri gerektiği vurgulanırken, tekrar kullanılabilir hale gelmelerinin yıllar alabileceğine dikkat çekildi. Gazze'deki üniversitelerin de kullanılamayacak durumda olduğu kaydedildi.