Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından 20 bine yakın yapının yıkıldığı açıklaması, ortaya çıkan moloz yığınları ve çöpün nerelere dökülmesi gerektiği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, molozların tekniğe uygun olarak geri kazanılmaması durumunda çevresel felaket yaşanabileceğine dikkat çekti.
Öztürk, “Deprem bölgesinde yıkıntı atıkları (molozlar) tekniğine uygun geçi depolama alanlarında depolanmaz ve geri kazanılmaz, Dere yataklarına, Tarım alanlarına, sulak alanlara, heyelan alanlarına ve benzeri yerlere gelişi güzel dökülürse gelecekte ciddi çevresel felaket oluşabilir” dedi.
Deprem bölgesinde yıkıntı atıkları (molozlar) tekniğine uygun geçi depolama alanlarında depolanmaz ve geri kazanılmazsa;
— Prof. Dr. Mustafa Öztürk (@ozturk_mustafa) February 22, 2023
-Dere yataklarına
-Tarım alanlarına
-Sulak alanlara
-Heyelan alanlarına
-Ve benzeri yerlere
gelişi güzel dökülürse gelecekte ciddi Çevresel Felaket oluşabilir. pic.twitter.com/kYywTS3Imz
'200 MİLYON TON YIKINTI ATIĞI OLABİLİR'
Deprem bölgesinde yaklaşık 200 milyon ton yıkıntı atığının olabileceğini belirten Öztürk, Deprem bölgesi illerde normalde oluşan evsel atık miktarı 6.5 milyon ton/yıldır. Yani deprem sonrası bir anda 30 kat daha fazla yıkıntı atığı oluştu” dedi.