Krizdeki vatandaş hem hızla borçlanmaya devam ediyor hem ödemeyemediği borçları için icralık oluyor.
CHP TBMM Grubu’nun hazırladığı ekonomi raporunda, bu konuda öne çıkan detaylar şöyle:
- Yurttaşın bankalara ve tüketici finansman şirketlerine olan bireysel (ihtiyaç, konut ve taşıt) kredileri ile kredi kartları borçları 23-27 Haziran günleri arasında 19.3 milyar lira artarak 2 trilyon 211 milyar liraya çıktı. Bu kapsamda yıl başından bu yana tüketici kredileri 300.8 milyar lira artarak 1 trilyon 420 milyar lira, kredi kartı borçları ise 337 milyar lira büyüyerek 791 milyar liraya kadar çıktı.
- Yine bankaların büyük bir kısmını varlık yönetim şirketlerine devrettiği kredi alacakları ise 4.5 milyar liralık artışla 34.7 milyar liraya çıktı. Yurttaşın bu tür borçları nedeniyle bankalara ödediği faiz de ilk 5 ayda 114.6 milyar lirayı buldu. Öte yandan yurttaşların TOKİ’ye de 46 milyar liralık taksitli konut borcu bulunuyor.
- 1 Ocak- 7 Temmuz 2023 günleri arasında icra dairelerine yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57.8 oranında artarak 7 milyon 671 bine kadar yükseldi.
- İlk 5 ayda KOBİ’lerin kredi borçları yüzde 33.4 artarak 2 trilyon 785.7 milyar lira, tarım sektörünün borçları ise yüzde 35.5 artarak 445.8 milyar liraya çıktı.
- Ayrıca rapora göre Mayıs 2023 sonu itibarıyla yurtiçi yerleşiklere ait mevduatın yüzde 70.7’si 875 bin 488 mudiye (yerli milyoner) ait bulunuyor. Bunlara karşın bankacılık sektörünün net kârı ilk 5 ayda yüzde 44.1 artarak 190 milyar lira oldu.
(Cumhuriyet)