Kahramanmaraş merkezli yıkıcı 2 depremin ardından, Dünya Bankası'nın Türkiye'yi 2021 yılında uyardığı ortaya çıktı.
2021 tarihli raporda milyonlarca özel mülkün güçlendirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak 'büyük miktarda finansman' çağırısında bulunmuş. Türkiye'deki milyonlarca konutun depreme dayanıklı hale getirmenin veya yeniden inşa etmenin maliyeti yarım trilyon dolar.

Londra merkezli Middle East Eye haber sitesine göre Dünya Bankası’nın Aralık 2021’de kaleme aldığı rapor, Türkiye'nin depreme hazırlık konusunda sınıfta kaldığını ve Türk şehirlerinde 2000 yılından önce inşa edilen konut stokunun çoğun sismik ve iklim tehlikelerine karşı oldukça savunmasız olduğunu belirterek acil güçlendirme gerektiğini belirtti.

MALİYET 465 MİLYAR DOLAR

Dünya Bankası'nın raporunda, “Türkiye genelinde yaklaşık 6,7 milyon konutun güçlendirme veya yeniden inşa maliyeti 465 milyar dolar (8,77 trilyon TL) olarak tahmin edilmektedir. Şimdiye kadar, bu binaların sadece yaklaşık yüzde 4’ü dönüştürüldü” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca raporda, “Konut güçlendirmeyi veya yeniden inşayı orta ve alt gelir gruplarına erişilebilir kılmak için ek finansman yöntemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç var” ifadelerine yer verildi. 

2021'DE 265 MİLYON DOLAR VERDİ

Türkiye'deki kamu binalarını daha önce  depremlere dayanıklı hale getirmek için finansman sağlanmıştı. Türkiye’ye Haziran 2021’de Türkiye’ye 140 okul, hastane ve kamu binasını güçlendirmesi veya yeniden inşa etmesi için 265 milyon dolarlık bir kredi verdi.

Banka, İstanbul Sismik Riski Azaltma Projesi (İSMEP) olarak bilinen projeye 550 milyon dolarlık finansman sağlamıştı.

Rapora göre hükümetin özel sektörü finanse etme konusunda endişeleri vardı. 2020’den itibaren ise hükümet, düşük konut kredisi kampanyalarıyla özel konut sektörüne doğrudan müdahaleye başladı.