Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün dün yayımladığı cuma hutbesinde çalışma saatlerinin cuma namazı saatlerine göre ayarlanması gerektiği ifade edildi.
Cuma hutbesinde, “Çalışanlarımızın ve öğrenci kardeşlerimizin en önemli farz ibadetlerinden birisi olan cuma namazını eda edebilmelerine yardımcı olalım. İş yerlerimizdeki mesai saatlerini, okullarımızdaki ders programlarını cuma namazının vaktine göre düzenleyelim” denildi.
HUTBE KAYGI VERİCİ
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) konuya ilişkin yaptığı açıklamada Diyanet’in söz konusu hutbesinin kaygı verici olduğuna vurgu yapıldı, “Laik devlet yapısına yönelik bu saldırılar, toplumsal geleceğimiz için çok büyük risk ve tehlikeleri içermektedir. İbadet bireysel ve özel alandır. Devlet kurumu olan Diyanet, bilimsel ve laik eğitim çizgisinden uzaklaşan açıklamalar yapmaktadır” ifadeleri yer aldı.
İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç, söz konusu hutbede yer alan ifadeleri Cumhuriyet’e değerlendirdi.
Diyanet’in siyasallaşmasıyla birlikte cuma namazlarına katılımın azaldığını ifade eden Kılıç, “Diyanet’e yönelik bir tepki var. Kendileri siyasallaştı, cuma hutbelerini de siyasallaştılar. Birçok yurttaş buna tepki olarak cuma namazına gitmeyi bıraktı” dedi. Cuma namazlarına katılımın düşmesi nedeniyle Diyanet’in bu şekilde hutbeler vermeye başladığını belirten Kılıç, “İnsanlar vaazların siyasallaşmasından dolayı namaza gitmeyi bıraktı” dedi. Kılıç, Diyanet’in cuma hutbesinde hadis olarak yer verilen “Cuma namazını üç kez terk edenin kalbi mühürlenir” sözlerinin ise bir hadise dayanmadığını belirtti.
Hutbede, Cuma namazı kılmak farz olan kişilerin ezan sonrasında alışveriş ve elde ettikleri kazancın helal olmadığına vurgu yapılmıştı.
2017’DE HELALDİ
Diyanet’in sitesinde 2017 yılında sorulan bir soruya verilen yanıtta ise bunun tam tersi ifade edildiği görüldü. “Cuma günü ve cuma namazı vaktinde çalışmanın ve bu vakitte elde edilen kazancın hükmü nedir?” sorusuna verilen yanıtta, “Cuma namazı kılmakta yükümlü olanlar cuma saatinde alışveriş ile meşgul olmamalı. Ancak yapılan alışverişte elde edilen kazanç helaldir” ifadeleri yer aldı.