Suriye’nin fiili lideri Ahmet el Şaraa, bilinen adıyla Ebu Muhammed el-Colani, ülkesinin İsrail ya da başka bir ülkeye karşı saldırıların başlatılacağı bir üs olmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Yönetimi ele geçirdikten sonra İngiliz kaynaklı 'The Times' gazetesine ilk röportajını veren Colani, Batı’ya seslenerek, Esad rejimi döneminde uygulanan yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.

Eski adıyla Colani, artık doğum adı Ahmed el Şaraa'yı kullanmayı tercih ettiğini belirtti. İsrail’e de seslenen Şaraa, Suriye’ye yönelik hava saldırılarını durdurması ve Esad’ın kaçışından sonra ele geçirdiği topraklardan çekilmesi gerektiğini söyledi.

Şaraa, “İsrail’in saldırı gerekçesi Hizbullah ve İran milislerinin varlığıydı. Artık bu gerekçe ortadan kalktı,” dedi. Geçen hafta Esad’ın rejiminin yıkılmasından sonra bir Golan Tepelerini işgal ederek bir tampon bölge oluşturan İsrail'in, geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

“1974 anlaşmasına bağlıyız ve Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin bölgeye dönmesine hazırız,” diyen Şaraa, İsrail'le bir çatışma istemediklerini ifade etti.

Şaraa, “Ne İsrail’le ne de başka bir ülkeyle çatışmak istiyoruz. Suriye’nin yeni saldırılar için bir üs haline gelmesine izin vermeyeceğiz. Suriye halkının artık nefes almaya ihtiyacı var. İsrail'in hava saldırıları sona ermeli İsrail ordusu, 1973 yılında yapılan anlaşma uyarınca geri çekilmeli.” dedi.

Şaraa’nın başına ABD tarafından 10 milyon dolarlık ödül konmuş durumda. Bu konuyu umursamadığını söyleyen Şaraa, “Bu, siyasi bir tanımlamadır ve asıl terörist olan Esad rejimine daha uygun bir etikettir,” dedi.

HTŞ lideri, “Askeri faaliyetler yürüttük, ancak artık ülkelerin bu tanımlamayı kaldırması gerekiyor. Suriye jeostratejik açıdan çok önemli bir ülke. Esad rejimi gitti, dolayısıyla hem suçluya hem de mağdura uygulanan yaptırımlar sona ermelidir. Bu konu müzakere edilemez" açıklamasını yaptı.

Batılı ülkeler, Şaraa ve milislerinin Suriye’nin azınlıklarına, özellikle de Esad’ın mezhebi olan Alevilere saldıracağı endişesini taşıyor. Şaraa böyle bir olasılığı reddetti ve Hristiyanlar ve Dürziler de dahil olmak üzere azınlık liderleriyle görüştüğünü söyledi.

Şaraa, "Kan dökenler ve eski rejimin işkenceciler dışında tüm Suriyelilere af ilan edileceğini" belirtti. Şaraa önceliğinin, ülkeyi istikrara kavuşturmak ve yeniden inşa etmek olduğunu belirtti.

Fiili Suriye lideri, seçimleri şu an için mümkün görmediğini ifade etti ve “Nüfusun yarısı ülke dışında. Birçoğunun kimlik belgeleri bile yok,” dedi. “Komşu ülkelerden, Türkiye’den ve Avrupa’dan insanları geri getirmemiz gerekiyor" diye ekledi

NASA'dan dev asteroit uyarısı NASA'dan dev asteroit uyarısı

Şaraa, geçiş sürecini ve yeni anayasayı şekillendirecek komitelerin kurulacağını ancak bunun zaman alacağını söyledi. İslam hukukunun ülkeye dayatılacağı iddiasını yalanlayan Şaraa, “Suriye doğal haliyle kalacak,” dedi. Kişisel özgürlüklerin ihlal edilmeyeceğini belirten Şara, “Suriye örf ve adetleri dikkate alacaktır,” diye ekledi.