Gündem

BM, Gazze'de çocuk felci aşılarının dağıtımına bugün başladı

Birleşmiş Milletler (BM), 640 bin Gazzeli çocuğun, çocuk felcine karşı aşılanması çalışmalarına bugün başladı. Aşılama çalışmaları için üç günlük ‘insani ateşkes’ kararı alınırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de ateşkesin gerekirse bir gün daha uzatılabileceğini dile getirdi.

Abone Ol

BM kuruluşları ve yerel sağlık yetkilileri, Gazze Şeridi'ndeki 640 bin çocuğun çocuk felcine karşı aşılanması için bugün çalışmalara başladı. Çalışmalar için Gazze’de 3 günlük ateşkes kararı alınırken, DSÖ, aşının etkili olabilmesi için 10 yaşın altındaki çocukların en az yüzde 90'ının kısa bir süre içinde aşı olması gerektiğini belirtti.

3 GÜNLÜ 'İNSANİ ATEŞKEŞ'

Yaklaşık 1.3 milyon doz aşı, BM kuruluşu Unicef tarafından kısa bir süre önce Kerem Şalom kontrol noktasından getirildi. 

Öte yandan, yakında Gazze'ye 400 bin dozluk bir sevkiyat daha yapılması planlanıyor. Aşı dağıtımının uygulanması için insani ateşkesin verildiği üç gün boyunca devam edecek olan çalışmalar, yerel saatle 06:00'dan 15:00'e kadar sürecek. Buna göre, eğer gerekirse çalışmalara, bir gün daha eklenmesi mümkün olacak.

Her çocuğa iki tur halinde iki damla oral polio aşısı yapılması gerektiği söylenirken, ikinci aşının ilkinden dört hafta sonra yapılması gerektiği kaydedildi.

DSÖ, Gazze'nin merkezinde başlayıp daha sonra güney ve kuzeye yayılacak olan çocuk felci aşılama programının gerçekleştirilebilmesi için çatışmalara sınırlı bir süre ara verilmesi konusunda 29 Ağustos'ta İsrail ile anlaşmaya vardığını açıklamıştı.