Gündem

AYM'den Aziz Yıldırım ve Rasim Ozan Kütahyalı kararı

AYM, Aziz Yıldırım’ın Rasim Ozan Kütahyalı'ya yönelik sözlerini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek, cezai yaptırım uygulanmasına gerek görmedi.

Abone Ol

Anayasa Mahkemesi (AYM), Fenerbahçe’nin eski başkanı Aziz Yıldırım ile gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı arasındaki hakaret davasında nihai kararını verdi. Yıldırım’ın 2019 yılında Kütahyalı hakkında söylediği sözler, ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirildi ve cezai bir yaptırıma gerek görülmedi.

YILDIRIM'IN SÖZLERİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA

Aziz Yıldırım, 2019 yılında Rasim Ozan Kütahyalı hakkında sarf ettiği, “Bu kadar geri zekalılık olmaz. Ahlaksızlık diyorum. Şişeyi alta koyuyorlar, viski çekip yorum yapıyorlar” sözleriyle gündeme gelmişti. İstanbul Anadolu 37. Asliye Ceza Mahkemesi, bu ifadeleri hakaret olarak değerlendirerek Yıldırım’a 105 gün adli hapis cezası vermişti. Ceza, sabıka kaydı olmadığı gerekçesiyle 87 güne indirilmiş ve 3 bin 480 lira para cezasına çevrilmişti.

ANAYASA MAHKEMESİ CEZAYA GEREK GÖRMEDİ

Ancak AYM, bu ifadelerin hakaret kapsamına alınamayacağına ve Aziz Yıldırım’ın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi. Böylece Yıldırım'a yönelik herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacağı kesinleşmiş oldu.

Bu karar, kamuoyunda ifade özgürlüğü ve hakaret sınırları üzerine tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.