Geçen hafta yayınlanan rapor, her yıl AB ve İngiltere tarafından Kenya'ya ihraç edilen 149 milyon kullanılmış tekstil ürününden 74 milyonunun varışta anında atık olarak sınıflandırıldığını ortaya koydu. Ayrıca, bu atıkların yaklaşık 50 milyonu plastik bazlı olması nedeniyle kolayca bertaraf edilemiyor.

Almanya, her yıl Kenya'ya 25 milyon atık giysiyle, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alırken, Polonya 18,5 milyonla ikinci sırada, İngiltere ise 18,3 milyon gönderiyor. Macaristan, İtalya, Belçika, Litvanya, Estonya, Fransa ve İrlanda ile birlikte bu üç ülke, AB'den Kenya'ya yapılan tüm ikinci el giyim ihracatının yüzde 95'inden sorumlu.

PLASTİKLER NEHRE DÖKÜLÜYOR

İstatistikler, Hollanda merkezli Changing Markets Foundation adına Clean Up Kenya ve Wildlight tarafından derlenirken, raporu araştıran ekipler, Nairobi'deki bir çöplükte yığılmış plastik bazlı giysiler ve nehre dökülen parçalar buldu.

Raporda, benzer depolama alanlarına yığılmayan öğelerin genellikle yakıt olarak yakıldığı iddia edildi. Raporun yazarları, dünya çapında üretilen tekstil ürünlerinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan yanan polyester giysilerin "çok zehirli olduğunu ve hava kirliliğinin yanı sıra sayısız sağlık sorununa sebep olduğunu" belirtti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER