Doğal Kaynakların Yönetimi

Yalnızca Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu olan iklim krizi her geçen gün daha da tehlikeli bir hal alabiliyor. Uzamanların da sürekli olarak açıklama yaptığı bu konuda Mehmet Bahar, özellikle doğal kaynakların hızla tükendiğini ve Antalya'nın 2025 kaynaklarını kullanmaya başladığını açıkladı. Bahar, IC Hotels Green Palace’ta düzenlediği Temmuz ayı geleneksel öğle yemeğindeki  konuşmasına şöyle devam etti: 

Belen'de ilk hasadı yapıldı! Kilosu 200 liradan alıcı buluyor... Belen'de ilk hasadı yapıldı! Kilosu 200 liradan alıcı buluyor...

Turizm, kıt olan doğal kaynaklarımızı tüketiyor. Turizmin olumlu etkileri kadar olumsuz etkileri de mevcut. Türkiye’ye ve Antalya’ya gelen turistlere doğal kaynaklarımızı sunuyoruz. Araştırmalara göre Türkiye, 2024 kaynaklarını bitirerek 2025 kaynaklarını kullanmaya başladı. Çevresel tehlike sinyalleri çalmaya başladı. Sadece Türkiye değil, tüm dünya için tehlike söz konusu. Anne sütünde bile plastik bulunuyor. Uzmanlar, önümüzdeki 2 yıl içinde doğal afetler ve aşırı hava koşullarının artacağını öngörüyor. Tedbir almalıyız. Hala bir şeyler yapabiliriz, fakat bizden sonraki nesillerin bu şansı olmayabilir. Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile karşı karşıyayız. Uzmanlar, bu şekilde devam ederse 30 yıl sonra Antalya’nın çöl iklimine sahip olacağını söylüyor. 2022 yılında aşırı sıcaklardan dolayı 61 bin kişi hayatını kaybetti”.

Gelecekte Türkiye'deki Turizm Alanlarını Neler Bekliyor?

Dr. Bahar, “Uludağ ve Davraz’a kar yağmayacak. Kuş Cenneti diye bir yer kalmayacak. Bazı tarım ürünleri yok olacak. Peki, turizm bunun ne kadarından sorumlu? Yüzde 10 diyebiliriz. En büyük pay ise ulaştırmada. Sürdürülebilir turizm için sadece otelciler değil, tüm turizm paydaşlarının işbirliği yapması gerekiyor" dedi.