Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen iki deprem büyük hasara neden oldu. Felaket sonrası dünyadan destekler sürerken bir açıklama ve yardım da ABD'den geldi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, deprem felaketinin ardından Türkiye’nin muhtemel ek destek taleplerini karşılamak için Akdeniz’deki USS George HW Bush uçak gemisinin Türkiye’ye doğru hareket ettiğini dile getirdi.

Ancak bu karar sosyal medyada ve uzmanlardan tepki gördü. Paylaşımlarda, ABD'nin deprem yardımı için uçak gemisi göndermesi, NATO'nun "binyılın meydan okuması" tatbikatındaki işgal planını işaret ettiği öne sürüldü.

'BU GEMİNİN PKK'YE YARDIM ETTİĞİNİ BİLİYORUZ'

Polemik TV'de Türk Diasporası programında karara tepki gösteren Nuh Mehmet Deniz, "Amerika Birleşik Devletleri'nin USS George HW Bush uçak gemisinin ya Adana'ya ya Hatay'a demirlemek gibi bir niyeti varmış. Hayırdır? Sebep niye? Yardıma katılmak istiyormuş. Yine bu savaş gemisi yardım gemisi değil kesinlikle değil. Daha önce bu savaş gemisinden PKK'ye milyarlarca dolarlık yardım yaptığını, silah taşıdığını biliyoruz. Bu savaş gemisi Yunanistan'ı bir silah deposu haline getirdiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

'EGE SAVAŞ DENİZİ DEĞİL'

Deniz, konuşmasına devam ederek, "Bir de şu var Yunanistan'da akıllı olmak zorunda. Yunanistan benim komşum, benim komşum. Benim kültürümle ortak kültürü var. Yarın dara düştüğünde ben varım. Ben dara düştüğümde Yunanistan var bunu bilmek istiyorum. Ege'yi savaş denizi değil, barış denizi haline getirmek istiyoruz. Ama George HW Bush gemisi ile olmaz" dedi. 

'TÜRK KARASULARINA GİRME NİYETİ NEDİR?'

Türk Dünyası'nın dayanışmasına da değinen Deniz, "Belki de çok keskin olacak. Ben 'Go home Yankee' diyorum. 'Go home Amerika' diyorum. Ne işi var yani? Amerkan uçak gemisinin Türk karasularına girme niyeti nedir? Benim bir kardeşimin onları getirdiği milyon dolarlardan çok daha değerlidir çok net söylüyorum. Çünkü kardeşinin bir tane küçücük gülüşü onların verecekleri katkıdan çok daha değerlidir. Ben buna inanıyorum çünkü mesela Güney Azerbaycan'da olan depreme biz Türkiye Cumhuriyeti olarak yardım elimizi uzatmaya çalıştık. İran izin vermedi, izin vermedi. Bunu hepimiz biliyoruz. Ne yazık ki. Kentindeki vali diye atan vatandaşın edepsizliğini hepimiz gördük.  Ama biz biliyoruz ki biz bağımsız bir Türk devletiyiz. Azerbaycan'da, Kırgızistan'da, Kazakistan'da ve dost ülkelerde bize yardım uzatıyor ama Amerikan'ın dost olduğuna inanmıyorum. Onun için de savaş gemisini kendi kara sularımda değil aslında Akdeniz'de görmek istemiyorum. Ne işi var geçsin kendi Florida eyaletinin sularında gezsin" sözlerini kullandı.

'DOĞRU KOORDİNE EDECEK MEKANİZMA İHTİYACIMIZ VAR'

"Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle 20 binin üzerinde belki daha fazla askeri personel bölgede çalışmalara katıldı. Yine askeri gemilerimiz şu anda Hatay'da hastaneye dönüştürüldü" diyerek deprem bölgesindeki duruma değinen Deniz, "Bu konuda Sahra hastanelerde hastaneye ihtiyacım yok. Benim doktorum da var. Personelim var. Gerekli malzemem de var. Sadece bunu doğru koordine edecek bir mekanizma ihtiyacımız var. Şu anda malzemeleri artık problemsiz ulaşmaya devam ediyor" diyerek sözlerine son verdi.

UCAK-1

USS GEORGE HW. BUSH UÇAK GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ

333 m (1.092 fit) büyüklüğünde ve 100.000 tonun üzerinde yer değiştirerek hareket kabiliyetine sahip CVN-77 dünyanın en büyük savaş gemilerindendir.

En yüksek hızı 30 deniz milini aşmakta; iki nükleer reaktörle çalışmakta ve yakıt ikmali yapmadan 20 yıldan fazla çalışabilmektedir.

USS George HW Bush uçak gemisi CVN 77, Nimitz Sınıfı nükleer güçle çalışan uçak gemilerinin onuncu ve son gemisidir. CVN 77 programına 1999'da izin verildi ve Northrop Grumman Newport News, Ocak 2001'de CVN 77'nin yapımı için ana sözleşmeyi aldı.

Naval Technology'nin aktardığı üzere, onuncu Nimitz Sınıfı gemisinin adı resmi olarak Aralık 2002'de Pentagon'da düzenlenen bir törenle George HW Bush olarak belirlendi. George HW Bush uçak gemisi Mayıs 2009'da ABD Donanması'na teslim edildi.

CVN 77'nin toplam uzunluğu 332,9 m'dir ve depolar, mühimmat, yakıt ve su ile 102.000 tonluk tam yük deplasmanına sahiptir.

Uçuş güvertesi 332,9 m uzunluğunda ve 76,8 m genişliğindedir. Açılı uçuş güvertesi 76.8 m uzunluğundadır.

Açılı uçuş güvertesi, iniş yapan uçağın gerektiğinde güvenli bir şekilde uzaklaşma seçeneği sunarak güvertede duran uçaklarla çarpışma tehlikesini en aza indirir.

Gemi, her 20 saniyede bir uçağı fırlatabilir ve gemide dört güverte kenarı asansörü vardır.

Gemi 6.000'den fazla mürettebat taşımaktadır. Bu 6000 mürettebatın içerisinde 2500 hava personeli bulunmaktadır.

Gemi 8.500 ton uçak yakıtı taşımaktadır ve savunma sistemleri olarak bünyesinde Nato Sea Sparrow veya Evolved Sea Sparrow füzeleri için iki veya üç adet Raytheon GMLS mk29 sekizli füze fırlatma sistemi, RIM-116 hava savunma sistemi ve dört adet 20 mm Phalanx CIWS sistemi bulundurmaktadır.

Gemi 56 adede kadar sabit kanatlı uçak ve 15 adet helikopter taşıyabilmektedir. Şu ana kadar Grumman EA-6B Prowler, Grumman E-2C Hawkeye, F/A-18A ve C/E/F varyantları uçaklarını ve Sikorsky SH-60F, HH-60H Seahawk, SH-60B Seahawk helikopterlerini taşımıştır.

POLEMİK HABER/ÖZLEM AKTÜRK