Kanunun komisyon görüşmelerinde, AK Parti tarafından verilen önergeyle "ötanazi" ibaresinin çıkarılarak yerine, “Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem  Kanunu’nun 9. maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan" hükümler uygulanacak. İktidar kaynakları, ilgili maddeye ilişkin "biçimsel ve bilimsel değişiklik açıklığa kavuşturulacak" ifadeleri kullanıldı. 

Aynı zamanda tekliften "Ötanazi" ibaresinin çıkarılması önerisi muhalefet tarafından eleştirildi. "Ötanazi ifadesini çıkarılarak, veterinerlik kanunundaki ilgili maddenin uygulanması" yönündeki önergenin yeterli olmayacağını belirten muhalefet kaynakları, teklifin tüm maddelerinin yeniden düzenlenmesi ve hayvanların toplanarak öldürülmesinin önüne geçecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Kanunun bu şekilde Genel Kurul'a geldiği takdirde itiraz edileceği belirtildi.

Türkiye’nin 2024 Uyuşturucu Raporu: Büyük tehdit metamfetamin! Türkiye’nin 2024 Uyuşturucu Raporu: Büyük tehdit metamfetamin!

Kanun teklifinin görüşmeleri komisyonda devam ederken her iki taraftan konuya ilişkin herhangi bir uzlaşı olmadığı aktarıldı. Muhalefetin önerisi, teklifin tümden geri çekilerek ekim ayında gündeme alınması olurken iktidar kaynakları, "ekim ayına bırakmayacağız" görüşünü dile getirdi.

Muhalefet temsilcileri, iktidarın ‘ötanazi ifadesini çıkaralım, veterinerlik kanunundaki ilgili maddeyi uygulayalım’ önerisiyle sınırlı kalınırsa komisyonda ve genel kurulda sonuna kadar itiraz edeceklerini, iç tüzükten gelen tüm haklarını kullanacaklarını söyledi.

Önergede yer alan ifade şöyle: 

"Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Bakanlar Kurulu'nun 28/8/2003 tarihli ve 2003/6168 sayılı Kararı ile onaylanan Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir."

Önergenin gerekçesinde ise, "Önerge ile bakımevine alınan hayvanlar köpeklerle sınırlandırılarak insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 5996 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin uygulanması öngörülmektedir" ifadeleri kullanıldı.