ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İran'ın üst düzey yetkililerinin güvenlik açığından endişe duyması gerektiğini vurguladığı ve Independent Arabia için yazdığı yazısında, Tahran'ın hem iç hem de dış tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirtti.

İsrail Başbakanı Netanyahu: Savaş hedefleri Lübnan sınırını da kapsayabilir İsrail Başbakanı Netanyahu: Savaş hedefleri Lübnan sınırını da kapsayabilir

"ALİ HAMANEY ENDİŞE DUYMALI"

Bolton, özellikle İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından güvenliğinden endişe duyması gerektiğini belirtti.

"İSRAİL, HANİYE'Yİ ÖLDÜREREK TAHRAN'A MESAJ GÖNDERDİ"

Bolton, İsrail'in Haniye'yi öldürerek Tahran'a bir mesaj gönderdiğini ve bu eylemin İran'ın uluslararası arenadaki gücünü sorgulattığını ifade etti. İran'ın bu olay karşısında yanıt vermekte gecikmesinin, İsrail'in Hizbullah'a yönelik son saldırısıyla ilgili olabileceği öne sürüldü. ABD'nin Ortadoğu'daki askeri varlığı, özellikle USS Abraham Lincoln uçak gemisinin bölgedeki mevcudiyeti, İran'ın potansiyel bir yanıtını geciktirebilecek önemli faktörler arasında görülüyor.

Bolton, İsrail’in İran’ın hava savunma sistemlerini hedef alabileceğini ve bu saldırıların nükleer ve balistik füze programlarına, petrol altyapısına ve hatta doğrudan Hamaney’e yöneltilebileceğini belirtti. İsrail’in, ABD'nin desteklediği bu anı bir fırsat olarak değerlendirebileceği ve İran’ın stratejik varlıklarına ciddi darbeler indirebileceği ifade ediliyor.

İRAN'DA İÇ SAVAŞ OLASILIĞI VAR MI?

Tahran, nükleer silah sahipliği iddiasıyla bölgesel bir güç imajını korumaya çalışırken, bu durumun dış destek ve iç muhalefet üzerinde yaratabileceği etkiler göz ardı edilmemeli.

Ayrıca Bolton yazısında, İran’ın iç muhalefeti, mevcut siyasi istikrarsızlık ortamında güç kazanabilir ve rejime karşı harekete geçebileceğini belirtti.

(Şarkul Avsat, Independent Arabia)