Gündem

Yurt dışı çıkış harcı zammı AK Parti'yi rahatsız etti: Rakam indirildi

Bakanlığın vergi paketinde bulunan yurt dışına çıkış harcının 3 bin TL'ye çıkarılmasına AK Parti'den tepki geldiği ve bin 500 TL'ye indirildiği öne sürüldü.

Abone Ol

Vergi paketindeki düzenlemeler kamuoyunda geniş tartışmalara neden olurken, yurt dışı çıkış harcının 150 TL’den 3 bin TL’ye çıkarılacağı iddiası AK Parti içinde de rahatsızlık yarattı. Rakamın 1500 TL’ye düşürüleceği söylentileri ise "Ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek" olarak yorumlandı ve "1500 lira da yeterince yüksek değil mi?" eleştirilerini beraberinde getirdi.

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan'ın aktardığına göre, “çok kazanandan çok alınacak” denilerek tanıtılan bazı vergi düzenlemelerinin, baskı sonucu paketten çıkarıldığı iddia ediliyor. Vergi paketi henüz taslak aşamasındayken satır satır haber yapılması, Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokrasisinde de tartışma yarattı. Taslağın bakanlıktan değil, cumhurbaşkanlığı bürokrasisi tarafından servis edildiği ileri sürülüyor. Bu durumun, bakan Mehmet Şimşek ve ekibini sabote etmek amacı taşıdığını düşünenler var.

Vergi paketinin en çok tartışılan maddelerinden biri, 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL’ye çıkarılma planı oldu. Bayram döneminde en çok konuşulan konulardan biri haline gelen bu madde, AK Parti yönetiminin de gündemine girdi.

AK Parti yetkilileri, yapılan toplantılar sonrası üzerinde uzlaşılan rakamın 1000 veya 1500 TL olmasının planlandığını belirtti. Parti yetkilileri, "Gelir İdaresi Başkanlığı, bu rakamı belirlerken 100 dolar karşılığı olarak ele almış. Bu nedenle 3 bin TL telaffuz edildi. Gelir seviyesi açısından bakıldığında bu miktarın karşılanması zor. Ancak bu rakamın olmayacağı kesin. 1000 veya 1500 TL olması söz konusu. Belirlenecek miktar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak" açıklamasını yaptı.