Türkiye’de yükseköğretim kurumlarındaki eğitim sisteminde köklü reformlar yapılması amacıyla harekete geçildi. Beştepe’de gerçekleştirilen ve ilgili kurumların katılımıyla yapılan toplantıda, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yapısında değişiklikler yapılması ve Türkiye'deki üniversitelerin dünya çapında rekabet edebilecek bir seviyeye gelmesi için atılacak adımlar görüşüldü.

ÜNİVERSİTELERİN MÜFREDATI YENİLENECEK

Toplantıda, ABD ve İngiltere gibi üniversiteleri dünya genelinde marka haline getiren eğitim sistemine benzer bir modelin Türkiye’de de uygulanması için çeşitli öneriler masaya yatırıldı. Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, mevcut üniversite müfredatının baştan sona gözden geçirilmesi gerektiği konusunda mutabakata varıldı. Ayrıca, seçilecek üniversitelerin belirli alanlarda uzmanlaşarak marka hâline getirilmesi için yeni bir eylem planı hazırlanacak.

ÜNİVERSİTELER BELİRLİ ALANLARDA UZMANLAŞACAK

Bu reform kapsamında, örneğin mühendislik eğitimi veren bir üniversitede sosyal bilimler eğitimi verilmeyecek ya da bir üniversitede hem sağlık hem de mühendislik gibi farklı alanlarda eğitim verilmesinin önüne geçilecek. Toplantıya katılan kaynaklar, "Dünyadaki sayılı üniversitelerde de sistem bu şekilde işliyor. Türkiye’deki üniversitelerin kalitesinin artırılması için yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var. Bir üniversitede hem teknik hem de sosyal bilimler eğitimi olmamalı, üniversiteler belirli alanlarda ihtisaslaşmalı" ifadelerini kullandı.

Bu yeni sistemin hayata geçirilmesiyle birlikte, belirli üniversiteler sadece bir alanda uzmanlaşacak ve buna göre müfredatları düzenlenecek. Bu şekilde, üniversitelerin belirli dallarda marka hâline gelmesi sağlanacak ve Türkiye’deki üniversitelerin dünya çapındaki rekabet gücü artırılacak.

Bakan Göktaş'tan İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil açıklaması Bakan Göktaş'tan İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil açıklaması

Kaynak: Türkiye Gazetesi