Gündem

Yankı Bağcıoğlu: TSK, tüm doğal afetlerde olduğu gibi yangınla mücadelede de kritik bir rol oynuyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, devam eden orman yangınlarına ilişkin, "Son yangınlarda da gördük ki, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), tüm doğal afetlerde olduğu gibi yangınla mücadelede de kritik bir rol oynamaktadır. Ama yürürlükteki planlarda bu gerçeklik ve zorunluluk yer almamaktadır" açıklamasını yaptı.

Abone Ol

CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bağcıoğlu, devam eden orman yangınlarının Türkiye'nin acil durum yönetiminde karşılaştığı zafiyetleri bir kez daha gösterdiğini belirtti. Bağcıoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

"Son yangınlarda da gördük ki, TSK, tüm doğal afetlerde olduğu gibi yangınla mücadelede de kritik bir rol oynamaktadır. Ama yürürlükteki planlarda bu gerçeklik ve zorunluluk yer almamaktadır. Örneğin bugün itibari ile Orman Genel Müdürlüğü'nden fazla TSK hava vasıtası yangınlara müdahale ediyor ama Milli Savunma Bakanlığı (MSB) temsilcisi, toplansa dahi 'Ulusal Afet ve Acil Durum Kurulunda' mevzuat gereği yer alamayacak.

6 Şubat Depremi gibi daha büyük afetler dikkate alınarak, Türkiye Afet Müdahale Planı’nda 'MSB/TSK’ya 'Ana Çözüm Ortağı” görevi verilmeli, 'Destek Çözüm Ortağı'  saçmalığından vazgeçilmelidir. 'Destek Çözüm Ortağı' yaklaşımının terk edilmesi, TSK'nın sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerin daha etkili bir şekilde kullanılmasına olanak tanıyacak, sorumluluk almada hayali bir bariyeri ortadan kaldıracaktır. Ayrıca, müteakip yıllar için maliyet etkin planlama ve görev dağılımının kurumlar arasında şimdiden yapılması, yangınlarla mücadeledeki başarıyı artıracaktır.