Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihi eserlere yönelik restorasyon çalışmalarına ülke çapındaki 25 Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde yer alan cami, çeşme, türbe, çarşı, müze, medrese gibi eserlere yönelik onarım ve restorasyonlarına sürdürüyor. Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, şunları kaydetti:

''Ecdadımız, sırf Allah rızasını gözeterek, insanlara faydalı olmayı murat ederek vatanı eserlerle donatmışlar. Bizler de onların emanetine sahip çıkmakla mükellefiz. Bunların içinde, zamanın tahribatını yaşayanları eski orijinalliğine kavuşturmak için canla başla çalışıyoruz. Şu an, 250’yi aşkın onarım ve restorasyon çalışması yürütüyoruz. 

Her biri aynı zamanda bir tarihî eser, bir sanatsal mekân olan bu yerleri zamanın yıpratıcılığından korumak en temel görevlerimizden.''

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, tarihi eserleri ilk günkü orijinalliğine kavuşturma hedefi doğrultusunda Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bitlis, Bursa, Balıkesir, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul 1. Bölge, İstanbul 2. Bölge, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat ve Trabzon Bölge Müdürlükleri ve bağlı iller de dahil olmak üzere restorasyon çalışması devam ediyor..

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün onarım çalışmalarının yoğunlaştığı bölge ise Kahramanmaraş Depremlerinin yaşandığı şehirler oldu. 6 Şubat Depremlerini ardından afet bölgesinde çok sayıda tarihi vakıf eserin tahrip olmasını dikkate alan Genel Müdürlük, Bölge Müdürlüklerini kaynak, teçhizat ve personel bakımından takviye ederek, yıkımın etkilerini gidermek için harekete geçti.

Bu doğrultuda Hatay’da; aralarında Mahremiye, Ulu, Sokullu Mehmet Paşa, Habib-i Neccar, Mahremiye Camileri ile Mar Yuhanna, Rum Katolik, Süryani Katolik Kiliseleri, Kurşunlu Han, Kuyumcular Çarşısı, Kurtuluş Hamamı ve Yenişehir Değirmeni gibi yapıların bulunduğu 34 vakıf eserde onarım, tadilat, konservasyon ve restorasyon çalışması yürütüldüğü ve Gaziantep’te de Tekke, Nuri Mehmet Paşa, Tahtani, Çarşı ve Kozanlı gibi camiler ile çeşitli mescit, bedesten ve kütüphane onarıldı.

Tekstil devi ekonomik krize dayanamadı: 152 çalışanını işten çıkardı Tekstil devi ekonomik krize dayanamadı: 152 çalışanını işten çıkardı

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü restorasyon çalışmaları arasında Sultanahmet Camii, Beyazıt Camii, Abbas Ağa Camii, Süleymaniye Külliyesi, Zeyrek İmareti, Tunuslu Hayrettin Paşa Konağı gibi vakıf yapılar da yer aldı.  

Ülke çapında restorasyon, konservasyon, tamirat, tadilat ve basit onarım işleri yürüten Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün diğer bazı illerdeki çalışmaları ise şunlar:

''Adana Mestanzade Camii, Hacı Yunus Ağa Medresesi; Ankara İkinci Vakıf Apartmanı, Aslanhane Türbesi, Kırıkkale Çarşı Camii; Antalya Yivli Minare, Şehzade Korkut Camii, Isparta Kutlu Bey Camii, Kâfi Baba Türbesi; Aydın Nasuhpaşa Külliyesi, Muğla Menteşe Camii, Bitlis Murat Paşa Camii, Van Ulu Camii, Hüsrevpaşa Çifte Hamamı, Bursa Lala Şahinpaşa Camii, Sakarya Yunuspaşa Camii, Bilecik Çarşı Camii; Çanakkale Ezine Ulu Camii, Gelibolu Gazi Süleyman Paşa Türbesi; Diyarbakır Melik Ahmet Paşa Camii, Hani Caferi Türbesi, Mardin Emir Hamamı; Erzurum Bakırcı Camii; Edirne Selimiye Camii; İzmir Faikpaşa Camii, Kemeraltı Camii; Kastamonu Safranbolu Aşağı Tokatlı Camii, Kayseri Bedesten; Konya Karatay Şerafettin Camii, Beykonak Dediği Sultan Tekkesi; Kütahya Servi Camii, Balıklı Tekkesi, Afyonkarahisar İhsaniye Döger Kervansarayı; Malatya Hüseyin Ağa Camii, Battal Gazi Ulu Camii, Elazığ Alacalı Mescid, Samsun Tacettin İbrahim Paşa Camii, Pervane Medresesi, Sivas Başçavuş Hamamı; Şanlıurfa Ulu Cami, Mahmut El Ensari Türbesi, Mor Petrus Kilisesi; Trabzon Fatih Camii, Artvin Salihbey Camii.''