Dolar, altın, bitcoin, konut ve arsa gibi geleneksel yatırım araçlarının dışında, mevduat faizlerinin yüksek getirilerine vurgu yaptı.
Ekonomist Selçuk Geçer, yeni yılda yatırımcıları bekleyen olası kayıplara dair uyarılarda bulundu. Özellikle dolar, altın, bitcoin, konut ve arsa gibi geleneksel yatırım araçları dışındaki seçeneklere vurgu yaparak, mevduat faizlerindeki düşüşün potansiyel bir risk işareti olduğunu ifade etti.
FAİZ ARTIŞINDA SONA GELİNDİ
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, mevduat faizlerinin geleceği konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Geçer, mevcut mevduat faizi üzerine yatırım yapanlara önemli bir uyarıda bulundu.
Geçer, mevcut politika faizinin yaklaşık yüzde 42,5 seviyesinde olduğunu belirterek, Ocak ayında 250 baz puanlık bir faiz artışının beklendiğini ifade etti. Ayrıca, “Ocak ayında politika faizinin yükselerek yüzde 45 seviyesine çıkacağını düşünüyorum. Bu seviyede faizin yıl sonuna kadar sabit tutulmasını bekliyorum. Merkez Bankası, yayınladığı raporda faiz artışlarında sona yaklaşıldığı sinyalini verdi” şeklinde konuştu.
ENFLASYONDA HEDEF YÜZDE 30
Geçer, Ocak ayında faizin yüzde 45'e ulaşmasıyla mevduat faizlerinin de 55 ila 57 aralığına gelebileceğini vurguladı. Mevcut durumun yaklaşık yüzde 52 seviyesinde olduğunu belirterek, bu oranın yüzde 60'a veya hatta 67'ye çıkabileceğini ancak bu kararın bankalara ait olduğunu dile getirdi. Bazı bankaların şu anda yüzde 55'e kadar faiz uyguladığını, kredi kartı faizlerinin ise yüzde 60'a ulaştığını ekledi.
Geçer, eğer enflasyon yüzde 60 civarında seyrederse, Merkez Bankası'nın politika faizlerini artırma zorunluluğuyla karşı karşıya kalabileceğini ifade etti. 2024 yılında Merkez Bankası'nın düşüş eğilimine baktığını ancak yüzde 30'luk bir enflasyon hedefine ulaşmanın mümkün olmayabileceğini düşündüğünü belirtti.
PARA KAZANMAK MÜMKÜN DEĞİL
Geçer, mevduat faizinin 2024 yılında kayıp yaşatan bir enstrüman olacağına inandığını ifade etti. "Seçim öncesinde dövizde yüksek getirilerin mümkün olduğunu söyleyebilirim, ancak seçim sonrasında dövizde beklenmedik değişiklikler yaşanabilir. Bu durumda, mevduat faizlerinin mevcut seviyelerde sabitlenmesi enflasyona göre geride kalabilir ve negatif faiz uygulayan bir enstrüman olarak kayıp yaşatabilir" şeklinde konuştu.
Şu anda, aslında kayba uğradığımız bir durumda olduğumuzu ifade etti. Örnek olarak, yüzde 62 olan enflasyona karşılık aldığımız mevduat faizinin yüzde 52 olduğunu ve yıllık bazda 10 puan kayıp yaşadığımızı belirterek, mevduat faizi üzerinden para kazanmanın mümkün olmadığını vurguladı.