Gündem

UNICEF: Deprem bölgelerinde 6,2 milyon çocuk insani yardıma ihtiyaç duyuyor

Abone Ol

Deprem felaetinin 100. gününde açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 6,2 milyon çocuğun insani yardıma ihtiyaç duyduğunu söyleyerek kesintisiz destek çağrısında bulundu. Hem Türkiye hem de Suriye’de etkili olan depremler sonrasında çocukların zorlu koşullarla mücadele ettiğine değinen UNICEF, Türkiye’de 2,5 milyon, Suriye’de ise 3,7 milyon çocuğun kesintisiz insani yardıma ihtiyacı olduğunu duyurdu.

ÇOCUKLAR TEMEL HİZMETLERE ERİŞEMİYOR

Çocukların evsiz kaldığı, temiz su, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlere bile erişimlerinin olmadığı bu koşullarda savunmasız durumdaki çocukların koruma riskleri arttı. UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell konuya dair, "Depremlerin ardından, her iki ülkedeki çocuklar, hayal dahi edilemeyecek bir kayıp ve üzüntü yaşadı. Depremler, hâlihazırda savunmasız durumdaki birçok ailenin yaşadığı bölgeleri vurdu. Çocuklar, ailelerini ve sevdiklerini kaybettiler. Evleri yıkılan, okulları ve yaşadıkları çevre zarar gören çocukların tüm yaşamları altüst oldu. Toparlanma yolu uzun ve aileler, sürekli desteğimize ihtiyaç duyuyorlar" dedi.

GEREKLİ DESTEK SAĞLANMAZSA YOKSULLUK YÜZDE 50’Yİ GEÇEBİLİR

Depremin etkilediği bölgenin yaşam mücadelesi verilen, yoksulluğun yüksek olduğu bölgeler olmasına dikkat çekilen açıklamaya göre deprem öncesinde bölgedeki hanelerin yüzde 40’ı yoksulluk sınırı altında yaşıyordu. Açıklamada, yoksulluk sınırının ülke genelinde yüzde 32 civarında olduğu, eğer yerel ve uluslararası düzeyde kesintisiz destek sağlanmadığı düşünülürse bu oranın yüzde 50’yi geçeceğine değinildi.

4 MİLYON ÇOCUĞUN EĞİTİMİ KESİNTİYE UĞRADI

UNICEF’e göre deprem bölgelerinde yaşayan çocukların şiddete maruz kalma, zorla evlendirilme veya çalışmaya zorlanma ve okulu bırakma gibi tehditlere karşı daha açık hale gelme riski var. 350 binden fazla mülteci ve göçmen çocuk da dahil olmak üzere okula giden yaklaşık 4 milyon çocuğun eğitimi kesintiye uğradı. Özellikle Suriye’deki çocuklar zaten yaşam mücadelesi veriyordu ve depremle birlikte altyapı hizmetlerinde yaşanan aksaklıklarla birlikte bu mücadele daha da zorlu hale geldi. Su ve kanalizasyon altyapısında oluşan hasarla birlikte 6,5 milyon insan hastalık riskiyle karşı karşıya kaldı. Beş yaş altı 51 bin çocuk ve 76 bin hamile ve emziren kadın akut beslenme yetersizliği yaşıyor ve buna bağlı tedaviye ihtiyaç duyuyor.

YÜZBİNLERCE ÇOCUK YOKSULLUĞA İTİLECEK

Russell, "Enkaz kaldırma çalışmaları devam ettikçe, depremlerin yarattığı trajik etkinin kapsamı daha da netleşiyor. Afetin uzun vadeli sosyo-ekonomik etkileri (artan gıda ve enerji fiyatları, hizmetlerin kullanılamaz hâle gelmesi ve geçim kaynaklarının kaybı vb.) nedeniyle yüz binlerce çocuk yoksulluğa itilecek. Hem kısa hem de uzun vadeli toparlanma planlarında çocuklara ve ailelere yönelik finansal yardıma ve temel hizmetlere öncelik verilmediği takdirde, çocukların sömürü ve istismara maruz kalma riski daha da artacak" ifadelerini kullandı.

ÇOCUK ODAKLI HIZLI TOPARLANMA ÇALIŞMALARINA ÇAĞRI YAPILDI

UNICEF açıklamasında, uluslararası toplumu çocuk odaklı hızlı toparlanma çalışmalarına ve tahsis edilen fonlarla çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasına öncelik vermeye çağırdı ve "En dezavantajlı çocuklar için daha iyi, daha dayanıklı ve daha kapsayıcı sistemlerin inşa edilmesi de dahil olacak şekilde iyileştirme çabalarına yatırım yapılmalıdır" dedi.