Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı bilim ve kültür ajansı UNESCO’nun yayınladığı bir raporda, akıllı telefonların sınıftaki aksamalarla mücadele etmek, öğrenmeyi iyileştirmek ve çocukları siber zorbalıktan korumaya yardımcı olmak için okullarda yasaklanması gerektiği kaydedildi.
Akıllı telefon yasağı çağrısının, yapay zeka da dahil olmak üzere bir bütün olarak dijital teknolojinin her zaman "insan merkezli bir eğitim vizyonuna" tabi olması ve asla öğretmenlerle yüz yüze etkileşimin yerini almaması gerektiği konusunda net bir mesaj verdiği belirtildi.
‘TEKNOLOJİ HER ZAMAN İYİ DEĞİL’ UYARISI
UNESCO ayrıca, dünya genelinde yetkilileri öğrenme ve ekonomik verimlilik üzerindeki olumlu etkisinin abartılabileceğini ve yeninin her zaman daha iyi olmadığını savunarak, dijital teknolojinin düşünmeden benimsenmesine karşı uyardı.
Raporda, özellikle üniversitelerde öğrenmenin çevrimiçi ortama taşınmasıyla birlikte, politika yapıcıları, öğrencilerin yüz yüze öğretim aldığı eğitimin "sosyal boyutunu" ihmal etmemeye çağrılarak "Artan bireyselleşmeyi teşvik edenler, eğitimin neyle ilgili olduğunu kaçırıyor olabilir" diye kaydedildi.
‘ZARARINA OLMAMALI’
Unesco Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Dijital devrim ölçülemez bir potansiyele sahip, ancak toplumda nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair uyarılar dile getirildiği gibi, eğitimde kullanılma şekline de benzer bir dikkat gösterilmelidir. Kullanımı, gelişmiş öğrenme deneyimleri ve öğrencilerin ve öğretmenlerin refahı için olmalı, onların zararına değil. Önce öğrencinin ihtiyaçlarını koruyun ve öğretmenleri destekleyin. Çevrimiçi bağlantılar, insan etkileşiminin yerine geçemez” ifadelerini kullandı.
POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER