İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) "ülkenin en büyük siyasi partisini etkisiz hale getirme" olarak adlandırdığı hamlenin bir parçası olarak farklı suçlamalar nedeniyle 81 yaşındaki Gannuşi geçen ay gözaltına alınmıştı. 

DEMOKRASİDEN DİKTATÖRLÜĞE

Uzun süredir diktatörlükle suçlanan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 2021 yılında parlamentoyu askıya aldı, hükümeti feshetti ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırdı. Daha sonrasında ise bakanlar kurulunu parlamentoya değil kendisine karşı sorumlu kılan bir kararnameye imza attı. 

O dönemden bu yana iktidara karşı parti ve kişilerle mücadele eden Tunus lideri Said, Nahda hareketinin lideri Gannuşi’yle beraber kendisine muhalefet eden 20'den fazla siyasiyi ve şahsiyeti gözaltına aldı veya tutukladı. 

‘DEMOKRATİK KAZANIMLAR KAYBEDİLMEMELİ’

Siyasi gözaltılar, "çoğulculuğun temel ilkesinin" önemini hatırlatan Avrupa Birliği de dahil olmak üzere uluslararası düzeyde kaygı uyandırdı. ABD, tutuklamaların "Tunus hükümetinin algılanan muhaliflere karşı rahatsız edici bir tırmanışı temsil ettiğini" kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Gannuşi’nin tutuklanmasını "en büyük endişeyle" gördüğünü ve "Tunus'ta 2011'den bu yana elde edilen demokratik başarıların kaybedilmemesi gerektiği" uyarısında bulundu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER