AK Parti iktidarı dönemine verdiği yanlış bilgilerle tüm güvenilirliğini yitiren Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesaplamasında kullandığı verileri; Ekonomim'den Alaattin Aktaş ortaya çıkardı.

"VERİLERİN ÜSTÜ KARARTILDI"

TÜİK'in enflasyon hesaplamasındaki verileri Nisan 2022'den beri açıklamadığını hatırlatan Aktaş, “Verilerin üstü karartıldı ama tümüyle örtülmedi. Bazı veriler dayanak noktasını oluşturuyor" dedi.

TÜİK'in gruplandırmadan açıklamak zorunda olduğu veriler üzerinden yola çıkan Aktaş, o sır gibi saklanan veriler ortaya çıkardı.

Aktaş'ın aktardığına göre; TÜİK uzman doktor muayene ücretini 33 lira 69 kuruş hesaplarken veteriner ücreti 681 lira.

TÜİK'in bambaşka bir Türkiye'de yaşadığı ortaya koyan bir veride kira oldu. Kurum'a göre kiralar Haziran'da 5 bin 845 lira oldu.

Koza hisselerinde 'Insider Trading' skandalı: Varlık Fonu devri öncesi manipülasyon iddiası Koza hisselerinde 'Insider Trading' skandalı: Varlık Fonu devri öncesi manipülasyon iddiası

Aktaş, 100 kalemde mal ve hizmetlerin TÜİK'e göre fiyatlarının tablosunu paylaştı.

Tuikin Sir Gibi Saklanan Verileri

Başka bir Türkiye'de yaşıyor gibi hesaplama yapan TÜİK'in verilerini de Aktaş şöyle anlattı:

TÜİK’e göre haziran ayındaki uzman doktor muayene ücreti ne kadar biliyor musunuz; 33 lira 69 kuruş. Yanlış yazmadım; 33 lira 69 kuruş, hadi yuvarlayalım 34 lira. Muayene ücreti Nisan 2022’de 28 lira 22 kuruşmuş ve iki yılı aşkın sürede yüzde 19 artmış!

Kedinizi, köpeğinizi veterinere götürdüğünüzde ödediğiniz ücret ise geçen ay itibarıyla 681 lira.

TÜİK’in verisi işte böyle! Uzman doktor muayenesi 34 lira, veteriner ücreti 681 lira.

TÜİK’in doktor ücretiyle ilgili gerekçesi şu: “Türkiye’de herkes özel muayenehaneye gitmiyormuş, devlet hastanesine giden de varmış, ortalama o yüzden düşük oluyormuş.”

YURT ÜCRETİ 457 LİRA ŞEKLİNDE

Bu 100 kalem mal ve hizmet içinde benim en çok dikkatimi çeken bir kalem daha var; yurt ücreti.

Üniversiteler açıldığında ne yapacağını bilemeyen öğrencileri görmüyoruz sanki! Fiyatların nereye tırmandığını bilmiyoruz sanki!

TÜİK, Haziran ayında yurt ücretini 457 lira olarak dikkate almış, evet 457 lira. Ve yurt ücretinde iki yılı aşkın sürede yalnızca yüzde 38 artış olmuş.

EV KİRASI 5 BİN 845 LİRA 0LARAK DİKKATE ALINMIŞ

Çarpıcı bir örnek de ev kirası. Haziran ayı endeksinde kira 5 bin 845 lira olarak dikkate alınmış.

Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler bir yana, artık kasabalarda bile herhalde 5-6 bin lira dolayında ev kalmadı. Peki TÜİK nasıl oluyor da kirayı bu düzeyde alabiliyor?