ABD, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, Fransa, Hollanda ve Avrupa Komisyonu’ndan sonra TikTok kullanımının yasaklanması yönünde karar alan Avustralya’nın Başsavcısı Mark Dreyfus, kararın ülkenin istihbarat teşkilatlarının tavsiyesi üzerine alındığını ve "mümkün olan en kısa sürede" başlayacağını bildirdi.
Dreyfus, yetkililerin bazı muafiyetleri "duruma göre" "uygun güvenlik önlemleri uygulanarak" onaylayacağını söyledi.
‘BASİT KARAR’
Siber güvenlik uzmanları, bir milyardan fazla kullanıcısı olan uygulamanın verilerinin Çinli yetkililerle paylaşıldığı yönünde uyarılarda bulunuyor.
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nden analist Fergus Ryan, TikTok'u devlet cihazlarında yasaklamanın "basit" olduğunu söyledi. AFP'ye konuşan Ryan, "TikTok kullanıcı verilerinin Çin'de erişilebilir olduğu yıllardır açıktı. Uygulamanın devlet telefonlarında kullanımının yasaklanması, bu gerçek göz önüne alındığında ihtiyatlı bir karar" ifadelerini kullandı.
‘YABANCI DÜŞMANLIĞI’
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin'in "şirketlerin veya bireylerin yabancı bir ülkede bulunan verileri yasaları ihlal edecek şekilde toplamasını veya sağlamasını asla talep etmediğini ve etmeyeceğini" belirtti.
TikTok, Çin hükümetine ait olmadığı veya işletilmediği konusunda ısrar ederken, bu tür yasakların "yabancı düşmanlığından kaynaklandığını" söyledi. Şirketin Avustralya Sözcüsü Lee Hunter, platformun Çin hükümetine "asla veri vermeyeceğini" bildirdi.
POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER