Son dönemde sosyal medya platformlarında, yumurta üzerindeki numaraların sağlığa zararlı olduğuna dair asılsız bilgiler dolaşmaya başladı. Özellikle, numarası "2", "3" veya "4" ile başlayan yumurtaların "nitrofuran" gibi ilaçlar içerdiği iddia edilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı bu iddiaları yalanladı ve sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, bu numaraların tavuğun yetiştirilme şeklini belirttiğini duyurdu.

Irak'ın kuzeyinde ve Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'li 6 terörist etkisiz hale getirildi Irak'ın kuzeyinde ve Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'li 6 terörist etkisiz hale getirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, sosyal medyada gündeme gelen "yumurtaların üzerindeki numaralar ilaçlı olduğunu gösteriyor" iddialarına yanıt verdi.

Kodların anlamı şu şekildedir:

"0" Kodu: Organik yetiştiricilik. Organik yemlerle beslenen ve açık havaya erişimi olan tavuklardan elde edilen yumurtalara verilir. Bu yumurtalar sertifikalı işletmelerden gelir.

"1" Kodu: Serbest dolaşan tavuklar. Açık havaya erişimi olan ve serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtalar bu kod ile işaretlenir.

"2" Kodu: Kümeste kafessiz yetiştiricilik. Kapalı bir kümes içinde serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtaları ifade eder.

"3" Kodu: Kafesli yetiştiricilik. Kümeslerde kafes içinde yetiştirilen tavukların yumurtalarına bu kod verilir.

Bakanlık ayrıca "4" kodunun olmadığını belirtti ve bu konuda yapılan yanlış bilgilendirmelere karşı vatandaşları uyardı.

Açıklamada, tüm yumurtaların veteriner ilaçları açısından düzenli olarak denetlendiği ve sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmadığı belirtildi.