Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre, sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), sigara şirketlerinin 1 liralık maliyet farkını fiyatlarına yansıtmaları için 5,2 liralık bir zam yapmalarını gerektiriyordu. Ancak bu oran, yapılan düzenleme ile birlikte bugünden itibaren 4,4 liraya düşürüldü. Teknik olarak bu düzenleme, "mali çarpan" olarak adlandırılıyor ve yeni düzenleme ile mali çarpan 5,2'den 4,4'e indirilmiş oldu.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, sigaralara uygulanan maktu vergi paket başına 5,7 TL’den 7,8 TL’ye yükseltilirken, nispi vergi oranı da yüzde 57’den yüzde 53,5’e indirildi. Bu düşüş, nispi vergi oranının azalmasıyla çarpan oranını da düşürdü.
YÜZDE 87'LİK ARTIŞ
Sigara üreticileri, artan maliyetler sebebiyle temmuz ayından bu yana yaklaşık 10,5 lira zam yaptı. Şimdi, mali çarpanın 5,2 liradan 4,4 liraya düşmesiyle birlikte zam oranı da yaklaşık 2 lira azalacak ve 8,5 lira seviyesine inecek. Yani, maliyet artışına bağlı aynı zamlar yapılmak istenirse, bu zam 2 lira daha düşük olacak ve 10,5 yerine 8,5 lira olarak belirlenecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, yıl başında sigara vergisine ilişkin yapılan düzenleme sonrası, 2024'ün ilk 7 ayında tütün mamullerinden elde edilen ÖTV tahsilatında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 87'lik bir artış gözlemlendi.
Bu düzenleme ile mali çarpanın düşmesi sayesinde önümüzdeki dönemde sigara fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağı öngörülüyor. Nitekim, ocak ayındaki düzenleme sonrası TCMB’nin 2024 I. Enflasyon Raporu’nda da bu düzenlemenin enflasyonu baskılayıcı etkisine vurgu yapılıyor: “Yeni vergi yapısıyla ilerleyen dönemlerde de daha düşük oranlı perakende fiyat artışı yeterli olacak, enflasyonist baskı daha sınırlı kalacaktır.”